Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi

Geçtiğimiz salı günü meydana gelen 6,4 şiddetindeki depremin ardından yaklaşık 49 kişi öldü. Arnavutluk Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, acil durumun devam ettiği, 2 binden fazla yaralı hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Mentor Kikia katıldığı programda Başbakan Edi Rama’nın hükümetini suçlayarak, “Millet eylül depreminden zarar görmüş çürümüş, teknik olarak kullanılmayan binalarda yaşadı. Deprem kurbanları değil bu kurbanların çoğunun devlet kurbanları olduğunu söylemek isterim. Thumana’da iki çürük binalarda 23 kişi öldü. 1975’te inşa edilen bu iki bina çürümüştü, 21 Eylül depreminden sonra kullanılmaz hale gelmişti. Bu insanların tekrar bu binalara dönmesine izin verilmemeliydi.” dedi.

Arnavutluk’taki depremin ardından yaklaşık 50 kişi hayatını kaybederken maddi olarak da büyük zarar meydana geldi. Savunma Bakanı Olta Xhaçka, sismik sallama eğiliminin azaldığını, ancak insan hayatı ve maddi hasarın maliyetinin yüksek olduğunu söyledi. Bakan Xhaçka, 4 binden fazla kişinin hasarlı binalardan dolayı evlerine geri dönemeyeceğini bildirdi. Yedinci kattan düşen ancak hayatta kalmayı başaran Yllka Osmani, o anılarını Arnavut medyasına anlattı. Osmani ve kocası binanın yedinci katındaydı. O ve eşi çok kısa bir sürede kendilerini enkaz altında gördüler. Yıldız, çok kötü durumda olan kocasını teşhis edebildiğini gösteriyor. 10 dakikalık korku ve acıdan sonra akrabaları enkazın altından çıkardı. 26 Kasım depreminden etkilenen sakinleri ziyaret eden Kosova Başbakan Yardımcısı Begjet Pacolli, etkilenen bölgeleri yeniden inşa etmek için 1 milyon avro bağışta bulunmaya karar verdi.

Erdoğan: “Arnavutluk’ta 500 konut inşa edeceğiz”

Türkiye her zaman olduğu gibi bu sefer de Arnavut kardeşlerin yardımına koştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Arnavutluk’a inşallah, en uygun yerde ekiplerimiz çalışmalarını yapacak ve 500 konutu Türk kardeşleri olarak orada inşa etmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.

“ADERİNA BİR DAHA UYANMAMAK ÜZERE UYUDU”

21 yaşındaki kızının canlı olarak kurtulmasını umut eden baba Haxhi Kabili kızının işe gitmek için her gün saat 5.30 evden çıktığını söyledi. Thumanalı genç kız, ertesi sabah tekrar uyanmayacağını bilmeden Pazartesi gecesi uyumaya gitti. O gece Aderina Kabili uykudaydı. Babası, 03: 54’teki ölümcül yalpalamalardan önce onu uyandırmaya gitmişti, ama muhtemelen önceki günden yorgun olan Aderina uyanmadı. 52 yaşındaki baba, kızının uyuduğu kapıyı açtığında her şeyin bittiğini anlattı.

Depremden etkilenen sakinlere yardım bağışları alındıktan sonra iki polis memuru ve itfaiyeci tutuklandı. Dün sabah saatlerinde 3.9 şiddetinde yeni bir deprem daha oldu. 26 Kasım’daki 6.4 büyüklüğünde depremin ardından yüzlerce artçı sarsıntı meydana geldi. Dıraç ve Tiran bölgelerinin yanı sıra, deprem sonucu Laç’ta da olağanüstü hal ilan edilmesine karar verildi.

Editör: TE Bilisim