Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Ortadoğu’da sular yeniden ısınıyor. İsrail’de Filistin topraklarının büyük kısmını ilhak etmeyi savunan Başbakan Binyamin Netanyahu, bu planda son derece kararlı olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Zira Batı Şeria’nın ilhakı demek, burada yaşayan 65 bin Filistinli’nin akıbetinin belirsizliğe girmesi anlamına geliyor. Mevcut planda toprakları işgal edilecek bu insanlara İsrail vatandaşlığı verilip verilmeyeceği dahi belli değil. Yönetimi halen Filistinlilerde olan Eriha kentinin de ilhaka kurban gitmesi riski var. Söz konusu ilhaka göre Eriha, etrafı İsrail’in ilhak ettiği topraklarla çevrili bir yerleşim birimi gibi kalacak. İsrail bu planları hayata geçirmek için hazırlanırken, sert bir tepki Avrupa Birliği’nden geldi.

“BUNU KİMSE İSTEMİYOR AMA…”

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz’in haberine göre, daha önce Kudüs’ün başkent yapılma planına da karşı olduğunu açıklayan Avrupa Birliği, ilhak planının hayata geçirilmesi durumunda İsrail’e ticari ambargolar uygulamayı Cuma günü yapılacak toplantıda gündemine alacak. Ambargo için bastıran ülkelerin başında da Fransa, İspanya, İrlanda, İsveç, Belçika ve Lüksemburg geliyor. Haaretz’e konuşan bir AB üst düzey yetkilisi, “Kimse meselenin ambargo seviyesine ulaşarak AB-İsrail ilişkilerinin uzun sürecek bir kötüleşmeye girmesini istemiyor. Ancak ilhakın gerçekleşmesi durumunda başka çaremiz kalmayacak” diyerek bu konudaki kararlılıklarını ifade etti.

Direniş gruplarından uyarı

Öte yandan Gazze’deki Filistinli gruplar, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria topraklarını “ilhak etme” planını uygulamasının “kontrol edilemez tepkilere yol açabileceği” uyarısında bulundu. Gazze’de düzenlenen bir konferansta Filistinli gruplar adına konuşan Hamas’a bağlı Toplu Eylem Birimi Başkanı Eşref Ebu Zayid, “Batı Şeria topraklarını ilhak etme kararının neden olacağı büyük zararlara karşı uyarıyoruz. Bu adım, işgalcilerin kontrol edemeyeceği tepkilere yol açacaktır” ifadelerini kullandı.

AMERİKA İLE İLİŞKİLER GERİLECEK

Ambargo kararı Amerika Birleşik Devletleri ile ile Avrupa Birliği arasında yeni bir krizin fitiliini ateşleyebilir. Zira ABD, “yüzyılın planı” diye gördüğü ilhak planını tanımaya hazır olduğunu resmi olarak açıklamış durumda. Bu planın en ateşli savunucuları arasında Başkan Donald Trump geliyor. Ülkede Kasım ayındaki seçimler için Yahudi lobisinin desteğini kaybetmek istemeyen Trump’ın ilhak için tam destek vermesi kesin gibi. Ancak ekonomik ambargo getirerek İsrail ekonomisine derin darbe vurması beklenen Avrupa Birliği’ne Trump’ın nasıl bir tepki vereceği de merak konusu.

Editör: TE Bilisim