Pakistan Dışişleri Bakanı Mahmut Güreşi, İslam İşbirliği Teşkilatının Birleşmiş Milletleri (BM) çerçevesinde geçirilen Meclis toplantısında, Dünya Ermenistan’ı işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmeye mecbur etmelidir açıklaması yaptı.

Güreşi, medeni dünyan Karabağ İşgalinin son bulması için Erevan’a baskıyı daha fazla artırılması gerektiğini söyleyerek sözlerini şöyle davam ettirdi: ’’Pakistan her zaman Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü destekliyor. Eğer Ermenistan gibi tecavüzcü güçlerin Dünya tarafından sert şekilde kınanılmazsa bölgeye barışın gelmesi mümkün olmayacaktır’’

Güreşi, Karabağ İşgalinden dolayı Azerbaycan halkının yıllardır acı çektiğini de hatırlatarak sözlerini şöyle bitirdi: ’’Dağlık Karabağ halkı 10 yıllardır ıstırap çekiyor, Karabağ ile Keşmir sorunu benzerlik gösteriyor. Bu acıların artık bitmesi gerekiyor’’

Öte yandan Pakistan yıllardır Dağlık Karabağ konusunda Türkiye ile beraber Azerbaycan’a en fazla desteği veren ülke konumundadır.

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU

Ermenistan 1991’de Rus güçlerinin yardımıyla stratejik öneme sahip Hankendi’yi, 1992’de Hocalı ve Şuşa’yı işgal ederek büyük bir katliam yaptı. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere’yi de ele geçiren Ermeniler, 1993 senesinde ise Ağdam’ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerini işgal etti.

Böylelikle Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si işgal edilirken, bir milyona yakın insan da yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldı.

Ermenistan işgal sürecini tamamladıktan sonra Rusya, Fransa ve ABD’nin eş başkanlığını yaptığı AGİT bünyesinde ‘’Karabağ Sorunu”nun çözümü için Minsk Grubu oluşturulmasına rağmen 27 senedir işgal davam ediyor.

Bugüne kadar Moskova’da Karabağ sorunun çözümü ile ilgili onlarca görüşme yapılmasına rağmen herhangi bir ilerleme kaydedilmiş değil.

Editör: TE Bilisim