Van‘da sanayi sitesindeki işçilerin çöplerden topladığı hurdaların arasından çıkan çok sayıda eski eşyanın sergileneceği müze kurulması için çalışma başlatıldı.

Van Demirciler ve Geri Dönüşümcüler Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Ömer Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanayi sitesinde 100 esnaf ve 2 bin 300 çalışanın bulunduğunu söyledi.

Çalışanların her gün çöpten hurda topladığını ve bunlar arasından da eski radyolar, paralar, değirmen taşları, gaz ocağı, semaver, 150 yıllık kılıç, 1970’li yıllarda kullanılan bekçi saati, yüzyıllık hançerler, bıçaklar, değirmenlerde kullanılan dibek taşı, bakır tabaklar ve sürme kutuları gibi eski eşyalar çıktığını anlattı. Doğan, bu eşyaları değerlendirmek istediklerini dile getirdi.

Yakın Tarih Sanat ve Kültür Müzesi oluşturulacak

Doğan, ellerindeki eski eşyaları iş yerlerinde ve evlerinde sergilediklerini belirterek, şöyle dedi:

“Yakın tarihimize ait eşyalar bize geri dönüşüm yoluyla geliyor. Biz elimizden geldiği kadar bunları korumaya çalışıyoruz. Atalarımızın kullandığı bu malzemeleri biriktiriyoruz. Çünkü gelecek neslin çocuklarına, geçmişte neler yaşandığını, yaşam şartlarının ne kadar zor olduğunu anlatmak istiyoruz. Van Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Van Ticaret ve Sanayi Odasıyla bu konuda görüşmelerimiz oldu. Bu çerçevede ‘Van Yakın Tarih, Sanat ve Kültür Müzesi’ oluşturmak için çalışıyoruz.”

“Bölge insanının kültürünü yansıtıyor”

Sanayi sitesinde 33 yıldır hurdacılık yapan Erdal Aydın da günümüze kadar çok sayıda eski eşya biriktirdiğini söyledi.

Eski eşyaları biriktirmekten büyük keyif aldığını dile getiren Aydın, “Bu eşyaları sergilemek için güzel bir mekana ihtiyacımız var. Çünkü bu eşyalar bölge insanının kültürünü yansıtıyor. Benim topladığım eski eşya ve eserler arasında heykeller, silahlar, gaz lambaları, semaverler, halhal, 1870 yılına ait çan, kemer, anahtar, kırbaç, kantar, eski kamera bulunuyor.” sözlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim