Modern dünyanın toplumu bir yozlaşmanın eşiğine sürüklediği ortamda İlim Yayma Vakfı, Vefa’da bulunan, 1600’lü yıllarda Osmanlı Sultanı 1. Ahmed’in Defterdarı Ekmekçizade Ahmed Paşa’nın yaptırdığı Ekmekçizade Medresesi’nin ve 1774 yılında Reisülküttab Recai Mehmet Efendi tarafından yaptırılan Sıbyan Mektebi’nin sebilinden, Osmanlı geleneklerine uygun olarak cuma günleri ücretsiz şerbet dağıtımı yapacak.

İKİ SEBİL DUALARLA AÇILDI

İki sebilin de açılışı dualarla yapılırken, açılışa Kur’an kursu talebeleri ve vatandaşlar katıldı. Vakfın Vefa İbnül Emin Mahmud Kemal İnal Yurdu Müdürü tarihçi Zafer Bilgi, Osmanlı döneminde bu sebillerden halkın ücretsiz yararlandığını ifade ederek, daha çok kandil günlerinde veya cuma günleri mevsimine göre soğuk veya sıcak gül, bal veya Osmanlı şerbeti ikramı yapıldığını anlattı.

“DÜNYA AHİRETİN TARLASI”

Bu geleneği devam ettirmek ve sebil geleneğinin yeniden başlamasına öncü olmak istediklerini belirten Bilgi, “Biz bu girişimde öncü bir hizmeti başlatmış olduk. Şimdi maalesef sebilleri, dünyevileşmenin getirdiği kaygıyla işletmesel boyutta farklı büfelere verip kullanıyoruz. Ecdad ise dünyayı ahiretin bir tarlası olarak gördüğü için ben nasıl cenabı hakkın rızasına dönük fisebilillah kullanabilirim, değerlendirebilirim o amaçla kullanmış. Biz diyoruz ki o gelenek devam etsin yani buraya bu vakfiyenin verdiği aslında o yönerge ile sadece sebil amaçlı kullanılabilmesi için yerleştirilmiş o yapı aslında uygun hayata geçmiş olsun.” dedi

Editör: TE Bilisim