Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye’yi İç Anadolu’da devletçik haline getirmeyi planlayan Sevr Anlaşması’nın 100’üncü yıldönümünü yaşadığımız şu günlerde, ülkemizi parçalamak için bekleyen veya Ege ile Akdeniz kıyılarına hapsetmek için fırsat kollayanların iştahları açıldı. Tüm bu unsurlara karşı dört koldan tek başına mücadele veren Türkiye; Suriye’de, Libya’da, Ege’de ve Doğu Akdeniz’de tek başına mücadele veriyor.

İDLİB’E YIĞINAK SÜRÜYOR

Suriye’de Türkiye karşıtı ittifak sinsice çalışıyor. Esed/ Hamaney rejimi ve İran destekli yabancı terörist gruplardan oluşan rejim güçleri, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nin çevresindeki cephe hatlarına son 3 ayda 2 binden fazla unsuru içeren takviye güç gönderdi. Rus kuvvetlerin kontrolündeki “Kaplan Güçleri” adı verilen 5. Lejyon ile Lübnanlı eski askerlerden oluşan El Kumeyt gücüne mensup Hizbullah unsurları da söz konusu bölgelere ulaştı. Rejim güçlerinin sevkiyatlarında çok sayıda tank, top, havan, uçaksavar gibi ağır silah bulunuyor. Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı, Barış Pınarı, Pençe Kartal gibi harekâtlarla güney sınırlarını YPG/PKK unsurlarından temizleme yolunda büyük mesafe kat eden Türkiye’nin tek bir hazırlıksız anı sabırsızlıkla bekleniyor.

RUSYA’DAN HAFTER’E DESTEK KÖPRÜSÜ

Libya da yangın yeri… Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti karşısında darbeci Hafter’i destekleyen Batı, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı mutabakatı da ortadan kaldırmak için savaş veriyor. Libya’da Sirte düğümü için siyasi çözüm aranırken Hafter’in askeri yığınakları devam ediyor. Sirte’de tahkimatlarını sürdüren Hafter militanlarına Rusya’nın hava köprüsü kurarak sağladığı destek, askeri seçenek ihtimalini canlı tutuyor. Libya ordu kaynakları, Suriye’den kalkan Rus İlyuşin-76 kargo uçaklarının Sirte, Cufra ve Beyda’daki hava üslerine son günlerde defalarca iniş yaptığını haber verdi. ABD yönetimi ise Sirte ve Cufra’da silahtan arındırılmış bölge çözümü üzerinde duruyor.

DİKKATLER ORUÇ REİS’TE

Ve Doğu Akdeniz… Sevilla Sözleşmesi’ni dayatarak Türkiye’yi sahillere hapsetme hedefi güden Yunanistan, NAVTEX (denizcilik bildirisi) yayınlayarak Doğu Akdeniz’de faaliyetlerine başlayan Oruç Reis’e göz dikti. Oruç Reis gemisine, Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait savaş gemileri eşlik ederken, Türk hücumbotu Antalya’nın Kaş ilçesi önüne, Yunan hücumbotu ise Meis Adası önüne demirledi. Yunan uçaklarının kalkışa hazır bir şekilde beklediği iddia edilirken Yunanistan’ın Türkiye ile olası bir sıcak temasta bulunmaya cesaret edemeyeceği düşünülüyor.

“TÜRKLER’İ ANCAK BİZ DURDURURUZ”

Hidrokarbon kaynakları açısından zengin olmasıyla bilinen bölgede Türkiye’nin haklarını yok saymaya çalışan Yunanistan’da medyanın da ana gündemi her zamanki gibi Türkiye oldu. Kathimerini gazetesi, Yunan savaş gemilerinin her 15 dakikada bir Oruç Reis’e bölgeden çekilmesi mesajını iletirken geminin bu mesajları muhatap almayıp denize kablo çekmeye devam ettiğini yazdı. Ta Nea gazetesi ise Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis’in meseleyi sakin bir şekilde çözmek isterken, ordunun aksine askeri seçenek masada dahi tutmadığını yazdı. Ancak Yunan siyaseti içinde de askeri müdahalenin tek çözüm olduğunu vurgulayanlar var. İktidar Partisi Yeni Demokrasi milletvekili ve uluslararası hukuk profesörü olan, Türkiye karşısında izlenen maksimalist siyasetin en büyük destekçilerinden Angelos Syrigos, Türkiye’yi kendilerinden başka durduracak kimsenin olmadığını söyledi. Avrupa’dan destek isteyebilmek için de Yunan ordusunun Türkiye’ye caydırıcı yüzünü göstermesinin zamanı geldiğini öne sürdü. Oruç Reis’in torpidoyla batırılması yönünde Twitter’da çok sayıda paylaşım yapılırken, Yunan sosyal medyasında ülke ordusuna güven son derece yüksek.

İŞGAL EDİLEN ADALARDA TEYAKKUZ

Ege’de de sular tehlikeli biçimde ısındı. Teyakkuza geçen Yunan ordusu, Lozan Anlaşması’na aykırı bir şekilde silahlandırdığı Midilli ve Sakız gibi Doğu Ege Adaları’na ek olarak, yasadışı bir şekilde işgal ederek yığınak yaptığı Eşek adası gibi adalarda da faaliyetlerini artırdı. Olası bir savaş ihtimali için bu bölgede de eller tetikte bekleniyor

Editör: TE Bilisim