Şartlı eğitim yardımı başvurusu şartları, okul öncesi eğitimi gören ve ilkokul çağındaki çocuklar için ikiye ayrılmaktadır. İlkokul ve üstü seviyede eğitim gören çocuklar adına şartlı eğitim yardımı başvurusu yapılabilmesi için çocuğun ve aile içerisindeki herhangi bir kimsenin sosyal güvencesinin olmaması gerekmektedir. Bunun yanında ailenin yardıma muhtaç durumda olduğu mütevelli heyetince de tespit edilmelidir. Çocuk açısından ise aranan şartlar örgün öğretime devam ediyor olması ve okuduğu okulun yatılı olmasıdır. Eğitimini açık öğretim aracılığıyla devam ettiren çocukların bilgileri E-Okul sisteminde yer almadığından ve bu çocukların devam zorunluluğu da bulunmadığından burs kapsamında değerlendirmeden muaf tutulmaktadırlar.

Aynı zamanda şartlı yardım bursu hakkı kazanan kişilere bu ödemelerin düzenli şekilde devam ettirilmesi için de bir koşul bulunmaktadır. Öğrencinin, okulun açık olduğu eğitim öğretim yılı süresince resmi bir sebep sunulmaksızın aynı ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlık bilgisinin bulunmaması gerekmektedir. Aksi takdirde o aya ilişkin ödeme sağlanmayacaktır. Dolayısıyla bursa hak kazanmanın düzenli şekilde ödeme almak için yeterli olduğunu söylemek doğru olmayacaktır.

Okul öncesi eğitimi devam eden çocuklar için ise şartlı eğitim yardımı başvuru koşulları biraz daha farklıdır. Bu kapsamda değerlendirilen çocuklar için aranan ilk şart yaştır. Çocukların mutlaka 4 yaş (48) ay ve üzeri bir yaşta olmaları gerekmektedir.

Bir diğer şart ise yine devam zorunluluğudur. MEB tarafınca kurulan E-Okul sistemine, çocukla ilgili devam verilerinin anaokulu tarafınca işlenmesi bu açıdan elzemdir. Bunun yanında okul öncesi eğitim gören çocuklar için şartlı eğitim yardımı başvurusu ek bir koşula daha bağlanmıştır. Bu koşul, çocuğun şartlı sağlık yardımı almamasıdır. Şartlı sağlık yardımı bulunan çocuklar için bir de eğitim yardımı talep edilmesi ve talebin onaylanması halinde sağlık yardımı kesilecektir.

Şartlı Eğitim Yardımı Ne Kadardır?

Şartlı eğitim yardımı ücretleri cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Buna göre her bir eğitim düzeyi ve cinsiyete uygun biçimde düzenlenen tablo şu şekildedir:

Okul öncesi eğitimi alan kız çocuklar için 40 ve erkekler için ise 35 TL İlköğretim düzeyinde eğitimi devam eden erkek öğrenciler için aylık 35 TL İlköğretim düzeyinde eğitimi devam eden kız öğrenciler için aylık 40 TL Ortaöğretim düzeyinde eğitimi devam eden erkek öğrenciler için aylık 50 TL Ortaöğretim düzeyinde eğitimi devam eden kız öğrenciler için aylık 60 TL

Şartlı Eğitim Yardımına Başvuru Süreci         

Şartlı eğitim yardımı başvuruları öğrenim yılı içerisinde herhangi bir zaman diliminde yapılabilmektedir. Bunun için başvuruyu yapacak olan kişinin, ikamet yerinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmeleri gerekmektedir.

Şartlı yardım başvurusu yapılırken istenen belge yalnızca müracaat edenin T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı ya da ehliyet ile pasaporttan herhangi biridir.

Başvuru ile yetkilendirilen esas kişi öncelikli olarak annedir. Bu halde annenin resmi ya da dini nikah ile evli olması arasında fark gözetilmez. Ancak annenin olmaması halinde ise çocukla aynı evde ikamet ediyor olması şartıyla baba ya da 18 yaşını dolduran herhangi bir ev üyesi tarafından yapılabilmektedir.

Anne ile babanın boşanmış olması halinde ise başvuru yapma yetkisi, çocuğun yasal velisi ya da vasisine aittir. Bu başvuruda bulunurken nüfus cüzdanına ek olarak muhtardan alınan   çocuk ile beraber yaşandığına dair belge veya vasilik belgesi de sunulmalıdır.

Belirtilmelidir ki bu bursa başvuruda hane içindeki çocuk sayısına yönelik bir şart yoktur. Yan koşulların sağlanması durumunda aynı ailedeki her çocuk için burs hakkı tanınabilir. Bunun yanında, çocuğun ailesi ya da vasisinden ayrı bir yerde ikamet ediyor oluşu da başvuruya yönelik bir engel teşkil etmemektedir. Aynı zamanda hak sahibi konumundaki çocuğun müracaatını yapacak olan bireylerin yabancı uyruklu olması da bir engel yaratmamaktadır. Bu kişiler kendilerine atanan geçici T.C kimlik numarası ile başvuru yapabilme olanağına sahiptir.

Şartlı eğitim yardımı bursu, çocuk 20 yaşına gelinceye değin koşulların baki kalması halinde herhangi bir başvuru yenilenmesi gerekmeksizin devam eder. 20 yaş üstü çocuklar için ise hiçbir koşulda başvuru yapılması mümkün değildir.

20 yaş üstü çocuklar için, örgün eğitime devam ediyor olsalar bile, başvuru yapılamaz. Ayrıca, yatılı devlet okullarında okuyan ya da açık ilkokul, açık ortaokul ya da açık liseye devam eden çocuklar için de başvuru yapılamaz.

Şartlı Eğitim Yardımının Kesildiği Haller

Şartlı eğitim yardımının sona ermesi için bazı durumlar söz konudur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Örgün öğretim harici bir eğitime geçilmesi Bir ay içerisinde resmi bir gerekçe olmadan 4 günden fazla devamsızlık yapılması

Yardıma yönelik ikametgah adresinin kayıtlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bilgi verilmeden ikametgah değişikliği yapılması Mütevelli heyeti tarafınca ihtiyaç halinin ortadan kalktığının tespit edilmesi Çocuğun hayatını kaybetmesi Hak sahibi konumundaki ebeveynlerin vefat etmesi

Bu gibi hallerin tespiti hainde yardım kendiliğinden kesilecektir ve tekrar talep edilmesi halinde yeniden bir başvuru yapılması gerekmektedir.

Şartlı Eğitim Yardımının Yeniden Tesis Edilmesi

Şartlı eğitim yardımı bazı hallerde bir süreliğine durdurulmaktadır. Ancak bu süre sona erip bu durumu meydana getiren durumların ortadan kalkması halinde yeni bir başvuru gerekmeksizin kendiliğinden kurulacaktır.

Şartlı eğitim yardımını geçici olarak sona erdiren haller şunlardır:

Çocuğun sosyal güvenceye sahip olması Çocuğun yaşadığı ev içindeki herhangi bir kimsenin sosyal güvenceye sahip olması

Editör: TE Bilisim