Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Yunanistan, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı deniz sınırları mutabakatına diplomatik cevap vermek için atağa geçti. Doğu Akdeniz’de kendi tezlerine dayalı temelde İtalya ve Mısır ile kıta sahanlığını da içeren münhasır ekonomik alan anlaşmaları imzamak için düğmeye basıldı. Yunan hükümetine yakın kaynaklar, İtalya ile önemli ölçüde mesafe alındığının altını çizerken, iki ülke arasında 1977 yılında taslak şeklinde hazırlanan ancak balıkçılık konusunda İtalyan tarafının anlaşmaya yanaşmaması sebebiyle bir kıta sahanlığı anlaşmasının bulunduğunu, yeni mutabakatın bu taslak üzerinden hayata geçirilmeye çalışıldığını dile getiriyor.

Türkiye’nin, Libya ile mutabakat çerçevesinde Münhasır Ekonomik Bölge ilan ettiği alanda haritalama çalışması başlatması ve bölgeyi 24 parsele ayırması Yunan kamuoyunda ana gündem maddesi oldu. Başlattığı haritalama çalışmalarının ardından 24 parsele bölünmüştü. “İşte Türk haritası” şeklinde duyurulan çalışma için “Yunan kıta sahanlığına işte böyle el koymayı hedefliyorlar” denildi

İTALYA İLE TEMAS

Yunan medyası, Yunanistan’ın İtalya ile anlaşması durumunda Türkiye ile Libya arasındaki “sözde” bağlantının kesileceğini, Türkiye’nin bölgedeki “saldırgan taleplerinin” de suya düşeceğini öne sürüyor. Nitekim İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, 9 Haziran’da Atina’ya bir ziyaret gerçekleştirecek. Münhasır ekonomik alan meselesinin bu buluşmadaki temel gündem maddesi olması bekleniyor.

MİÇOTAKİS İSRAİL’E GİDİYOR

Yunan Başbakan Kyriakos Miçotakis, Mısır ile de mutabakat imzalanması için yollar arıyor. Ancak Mısır tarafı biraz daha karmaşık zira işin içine Türkiye, Güney Kıbrıs ve İsrail de giriyor. Türkiye’yi Doğu Akdeniz’den tamamen dışlayarak Sisi yönetimindeki Mısır, “Kıbrıs Cumhuriyeti” adıyla adanın tamamını temsil ettiği savunulan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail ile varılacak anlaşmanın hayata nasıl geçirileceği ise merak konusu. Türkiye ile ilişkilerini düzeltme niyetlerini sosyal medyada dahi dillendiren İsrailli yetkililer, Yunanistan ile böyle bir anlaşmaya varmanın Türkiye’yi tamamen kaybetme riski taşıdığının farkındalar. Başbakan Miçotakis’in 16 Haziran’da yapılması planlanan İsrail ziyaretine bu konunu damga vurmasına kesin gözüyle bakılıyor. Dolayısıyla geçtiğimiz 29 Kasım’da imzalanan Libya mutabakatı sonrası gerilmeye başlayan Türk-Yunan ilişkilerinin çok daha sorunlu günler yaşayacağı artık bir gerçek.

SINIRDA MÜLTECİ KRİZİ CANLANMAK ÜZERE

Öte yandan Türk-Yunan sınırında Mart ayında patlak veren ancak sonrasında koronavirüs salgını nedeniyle durulan göçmen krizi yeniden alev almak üzere. Yunanistan Sınır Güvenliği Birimi Başkanı Panayotis Harelas, 400 kişilik bir grubun sınırın Türkiye tarafına gelerek karşıya geçmek için yollar aradığını ancak Yunan güvenlik güçleriyle dolu sınırdan geçmek için mültecilerin hiçbir şanslarının olmayacağını dile getirdi. Harelas “Türkiye belli ki reflekslerimizi denemek istiyor. Türk medyasında 6 bine vatan abartılı rakamlardan bahsediyorlar ancak sınıra gelen kişi sayısı 400 kadar. Bunun organize bir çalışma olduğundan hiçbir şüphemiz yok” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim