İstiklal Marşı başta olmak üzere pek çok önemli esere imza atan Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılında İstanbul Fatih’in Sarıgüzel semtinde dünyaya geldi. Ersoy, şairliğinin yanısıra; veteriner hekim, öğretmen, vaiz, hafız, Kur’an mütercimi ve siyasetçi olarak pek çok alanda görev aldı. 1890’lı yılların sonlarında veterinerlik okuduğu sırada şiire olan ilgisi arttı. Bir yandan sekiz yaşlarında başladığı ve zaman zaman ara verdiği hafızlığı kendi çalışmasıyla tamamladı.

8 kez hatmetti

Okumayı ve okutmayı Mehmet Akif’in ilim tahsil ederken elinden düşürmediği bir kitap var. Mehmet Akif “tefsirlerin özü” olarak bilinen Celaleyn Tefsiri’ni kendisini İslami ilimler alanında geliştirmek isteyen her öğrencinin muhakkak incelemesi gerektiğini söylüyor. Mehmet Akif’e göre Celaleyn Tefsiri, İslam alanında uzmanlaşacak olan kişinin asgari Kur’an bilgisi ölçüsünü oluşturuyor. Milli Şairimizin Celaleyn Tefsiri’ni 8 kez hatmederek adeta Mushaf okur gibi sürekli okuduğu biliniyor.

Celaleyn Tefsiri nedir?

İki müellifli olmaasıyla dikkat çeken Celaleyn Tefsiri, tefsirlerin özü olarak tanınmaktadır. Tefsirin Kehf suresi sonuna kadar olan kısmı Celâleddin Mahallî (ö.1459), geri kalan kısmı ise öğrencisi Celâleddin Suyutî (ö.1505) tarafından yazıldı.  İkisi de Kahire’de doğan ve vefat eden bu âlimlerin isimlerinin de aynı olması sebebiyle tefsire, “iki celal” anlamına gelen “celâleyn” adı verildi. İki müellifli bir eser olmasına rağmen tefsirde üslup farklılığı bulunmamakla birlikte şaşırtıcı bir uyum görülmektedir.

Editör: TE Bilisim