France 24 kanalının konuğu olan Cumhurbaşkanı Thaçi, sınırların değişmesi fikrinin kendisini de çok mutlu etmediğini ancak, her iki ülkenin istikrarı için bunu gerekli olduğunu söyledi. “Anlaşma, Kosova’nın tanınması ve BM üyeliğini de kapsamalı” diyen Thaçi, bu durumda Kosova’daki Sırpların haklarına saygı gösterileceğini kaydetti.

SINIRLARIN YENİDEN BELİRLENMESİ TEK ÇÖZÜMMÜŞ!

Thaçi, “Kosova ve Sırbistan arasında sınırların yeniden belirlenmesi, karşılıklı tanıma ve BM üyeliğini kapsayan bir anlaşmayla sonuçlanmazsa, Kosova’nın bölünmesi gibi riskler doğurabilir” diye konutşu. Cumhurbaşkanı Thaçi ayrıca, sınırların yeniden belirlenmesini kastederek, tek gerçek çözümün bu olduğunu ancak bunun dünya tarafından da kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

SÖZDE MARCON’DAN DESTEK ALDI

Ayrıca bir önceki gün bir Arnavutluk’taki bir televizyona verdiği bir demecinde Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi, iki ülke arasında sınırların yeniden düzenlenmesi imkanı dahil,Kosova ile Sırbistan arasında uluslararası planda bağlayıcı anlaşmanın sağlanması konusunda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan destek aldığını aktarmıştı.

KOSOVA’YI AYIRMAYA ÇALIŞAN FRANSIZLAR

Fakat unutulamaması gerekiyor ki 1998-99 yılları arasında Kosova’da savaşın bitiminden hemen sonra Fransız askerleri ülkenin kuzeyinde yerleşerek Mitroviça şehrini sırplar kuzeyinde ile Arnavutlar’ın güneyinde ikiye ayırmıştı.

Ancak daha önce de belirtildiği gibi Kosova ile Sırbistan arasında sınırlrın değişmesi durmunda Balkanlar’da yeni savaşların çıkabileceğini ihtimaller çok yüksek. Bunun en büyük göstergesi Thaçi ne kadar millete anlatmazsa da, Sırbistan’da bulunan ve çoğunlukla Arnavutlar’dan oluşan Preşova Vadisi Kosova’ya dahil edilirse o zaman Kosova’nın kuzeyi de Sırbistan’a dhil edilmesi bekleniyor. Bu sebeple gerginlik yaşanması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim