Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

“Buruk geçen Ramazan Bayramı bize eski bayramları özletti” sözleriyle açıklamalarına başlayan Sağlık Bakanı Koca daha sonra hayati önemdeki tedbir ve tavsiyeleri sıraladı.

“Kurban Bayramı’nda, kurbanlık alışverişi belediyeler tarafından denetlenen yerlerden yapılmalı” diyen Koca “Hayvan satış alanlarında olabildiğince kısa kalınmalı, pazarlık el sıkışarak yapılmamalı 65 yaş üstü ve hastalar hayvan satış alanında bulunmamalı” ifadelerini kullandı.

EVDE ABDEST ALINMALI

Bayramda özellikle kabalalık gruplar oluşturulmaması gerektiğine dikkati çeken Sağlık Bakanı Koca “Bayramın ilk günü Cuma gününe denk gelmektedir. Biri bayram ve diğeri cuma namazı olmak üzere 2 namaz cemaatle kılınacak. Abdest, namazdan hemen öncesine bırakılmamalı, cami şadırvanında alınmamalıdır. Abdest evde alınmalıdır. Aksi takdirde sosyal mesafe ve maske kuralına uymak imkansız hale gelebilir” uyarısında bulundu.

HERKES KENDİ SECCADESİYLE GİTMELİ

“Bayram ve Cuma namazına herkes kendi seccadesi ile gitmelidir” sözleriyle azami hijyen şartlarının sağlanması gerektiğine vurgu yapan Bakan Koca “Secde sırasında halı veya seccadelere virüs bulaşması kolayca mümkündür. Virüs dış ortamda bir süre canlı kalmakta, başkasına bulaşabilmektedir. Bu yüzden kendi seccadenizi kullanmanızda ısrar ediyoruz” dedi.

EL ÖPMEYİ GELECEĞE ERTELEYECEĞİZ 

Ailelerin bir birlerine yapacakları ziyaretlerin sıkı tedbirler eşliğinde yapılması gerektiğinin altını çizen Koca “Bu bayramda makbul olan yüz yüze ziyaret değildir, bayramlaşmalar telefon ile yapılmalıdır. El öpmeyi, el öptürmeyi gelecek bayramlara erteleyeceğiz. Ramazan Bayramı’nda uygulanan kısıtlamaların tamamı düşünüldüğünde 10 gün sonraki günlük vaka sayısında yüzde 15 azalma olmuştur Önceki bayramda elde ettiğimiz sonucu gönüllü kısıtlarla hedefleyelim. İşi ciddiye alalım ki bayram sonrası gözümüz vaka tablosunda olmasın” mesajını verdi.

Editör: TE Bilisim