Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Libya’da sular iyice ısındı. Başkent Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) yönetimindeki birliklerin Sirte ve Cufra kentlerini darbeci general Hafter’in elinden geri almak için başlattığı operasyon sürüyor. Hafter’in ateşkes çağrısını reddeden Trablus hükümeti ve Türkiye, Sirte alınmadan masaya oturmayacaklarını dile getirmişti. Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC), ülkenin güneyindeki yüksek kapasiteye sahip ancak üretimin durmuş vaziyette olduğu Şerare Petrol Sahası’na farklı uyruklardan yabancı paralı askerlerin girdiğini duyurdu. Bunların arasında Rus Wagner güvenlik şirketinin paralı askerleri dikkat çekiyor. Sirte şehrinin güneyini ve doğusunu kapsayan geniş Sirte havzası çok önemli zira Libya’nın petrol yataklarının yüzde 80’i bu havzada yer alıyor. Birleşmiş Milletler tarafından tanınan UMH’nin bu bölgeyi Hafter militanlarından temizlemesi demek, Hafter’e vurulacak çok büyük darbe anlamına geliyor.

GERÇEKLERİ GİZLEYEN “ÖZGÜR” BASIN

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında Türkiye’nin Libya ile imzaladığı Deniz Sınırları Yetki Alanı Mutabakatı, Yunanistan’ın hak iddia ettiği alanlarla çakışmıştı. Şoke olan ve apar topar bir şekilde Hafter’i desteklemeye başlamış ancak demeçler haricinde Hafter’e hiçbir şey sunamamıştı. Türkiye ve UMH’nin kaybetmesi için tüm temennilerini ortaya koyan Yunanistan’da; Suriye’de YPG/ PKK unsurlarına karşı düzenlenen Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı harekatları için her defasında “Blöf yapıyorlar, operasyon düzenleyemezler” diyen Yunan medyası yine sazı eline aldı. Bu bölgelerde Türk lirası kullanıldığı, Türkçe konuşan nüfus olduğu gibi gerçekleri okurlarından gizleyen Yunan basını, ülkedeki ırkçıları hayal alemine sevk eden yalanlar dizisine bu kez de Libya’yı ekledi.

ABSÜRTLÜKTE YENİ SAYFA AÇTILAR!

Askeri haberler veren siteler Militaire.gr ve slpress’te yapılan haberlerde “Türkiye Sirte konusunda niçin blöf yapıyor” ve “Türkiye’nin Mısır karşısında niçin hiç şansı yok” başlıklı “analiz”ler yayınlandı. Ankara’nın blöf yaparak Sirte’den Hafter unsurlarını uzaklaştırmak istediği, burada savaşa girecek gücünün olmadığı öne sürüldü. “Mısır karşısında niçin kaybetmeye mahkum” konulu yazıda ise bölgenin Mısır’ın hemen batı sınırını teşkil ettiği, Mısır’ın bölgeyi çok iyi tanıdığı ancak Türkiye’nin bu bölgeye tamamen yabancı olduğu gibi mantıksız bir çıkarımda bulunuldu. Yani Türkiye’nin ittifak içinde olduğu, Libya’nın resmi hükümetinin kendi ülkesinin arazisini bilmediği iddia edilerek absürtlükte yeni bir sayfa açıldı

Editör: TE Bilisim