2020 yılı itibariyle verilen kömür yardımı, devlet tarafından ihtiyaç sahibi olarak bilinen kişilere 750 kg (30 torba) olacak şekilde yapılır. Kömür yardımı almak için il ve ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının ilgili birimlerine başvuruda bulunmak gerekmektedir.

Kömür yardımı alacak olan ailelerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Birimleri tarafından ihtiyaç sahibi tanımlamasına uymaları gerekmektedir. Bu nedenle başvurunun yapılmasının ardından gerekli incelemelerin olması için yardımın yapılmasından önce bekleme süresi bulunmaktadır.

Kömür yardımına ilişkin başvurunun yapılmasının ardından E-devlet sistemi üzerinden sorgulama yapılarak kömür yardımı almaya hak kazanılıp kazanılmadığı öğrenilebilmektedir. Bu nedenle https://www.turkiye.gov.tr/ adresi kullanılarak yardım sorgulaması yapılması önerilmektedir.

Kömür Yardımı Almanın Şartları Nelerdir?

Kömür yardımı almanın şartları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından belirlenmekte olup, yasal anlamda da muhtaçlık durumunun belgelenmesini talep eden maddeler sunmaktadır. Yardım alma şartları şu şekilde sıralanmaktadır:

Gelir durumunun öğrenilmesi için gelir tespitinin yapılmış olması gerekmektedir. Ev halkı içerisindeki toplam gelirin kişi başına düşen miktarının asgari ücretin üçte birini geçmemesi olarak belirlenmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde kayıtlı olunması gerekmektedir. Muhtarlar tarafından muhtaçlık durumuna ilişkin belgelendirme yapılması gerekmektedir.

Bu şartlar dahilinde her aile için kömür yardımı verilmektedir. Fakat bu yardımı alabilmek için her yıl yeni bir başvuru yapmak gerekmektedir. Bu nedenle yapılması gereken yardımlarda maddi durum da sürekli olarak değişkenlik göstermektedir.

Kömür Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kömür yardımı başvuru aşamaları, şu şekilde sıralanmaktadır:

Öncelikle gerekli evrakların tamamlanması ve beraberinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına teslim edilmesi gerekmektedir. Başvuru esnasında evrakların tamamlanmasının yanı sıra başvuru durumunun bir dilekçe ile ibraz edilmesi gerekmektedir. Kömür yardımı alacak olan kişinin başvuru yapmasının ardından başvuru değerlendirmelerini E-devlet sistemi üzerinden takip etmeleri gerekmektedir.

Bu aşamalar içerisinde sorgulama yapılması için E-devlet sistemi üzerinden şifre kullanımı gerekli görülmektedir. Şifrelerin PTT şubeleri üzerinden alınması ve sonrasında sistem üzerinden yenilenmesi gerekmektedir.

(AAP Image/Kelly Barnes)

Kömür Yardımında Dağıtım Zamanları Nasıldır?

Kömür yardımında dağıtım zamanları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ibraz edilen zaman dilimlerine göre belirlenmektedir. Türkiye Kömür İşletmeleri, bakanlık tarafından gelen bildirimler bazında toplu dağıtım yapılmaktadır.

Dağıtım yapılırken ailelerin maddi durumları göz önünde bulundurulmaktadır. En muhtaç aileye öncelik verilmekle birlikte devam eden dağıtımlar listeye yeni kişilerin eklenmesi ile devam etmektedir.

Kömür dağıtımları yılda bir defa olacak şekilde yapılmaktadır. Her yıl kış mevsiminin öncesinde verilen bildirimler ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları iş birliği ile birlikte dağıtım işlemleri sürdürülmektedir.

Kömür Yardımı Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kömür yardımı almak için gerekli evraklar, başvuru esnasında başvuru sahiplerinin yanında bulundurmaları gerekmektedir. Gerekli evraklar şu şekilde sıralanmaktadır:

Başvuru sahibinin kimlik aslı ve fotokopisi Gelir durumunu beyan eden belge Muhtarlık tarafından alınan muhtaçlık durumunu beyan eden belge Başvuru durumunu ibraz eden dilekçe formu

Bu evraklar ile birlikte yapılmakta olan başvuruların sonuçlanması ortalama bir hafta içerisinde gerçekleşmektedir. Başvuru yapılan yer ile iletişime geçilerek ya da E-devlet sistemi üzerinden sorgulama yapılarak kömür yardımı almaya hak kazanılıp kazanılmadığı tespit edilebilmektedir.

Olumsuz sonuçlanan durumlarla ilgili itiraz oluşturmak isteyenlerin de doğrudan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının ilgili birimlerine başvurmaları gerekmektedir. Bu durumda da yardım talebinin olumsuz sonuçlanmasına ilişkin bir itiraz dilekçesi doldurularak işleme alınması talep edilebilmektedir.

Editör: TE Bilisim