2020 yılında silah ruhsatı için gerekli belgeler şu şekilde sıralanabilir:

Nüfusa kayıtlı olunan ilin valiliğine yazılan dilekçe Devlet ya da üniversite hastanelerinden alınan ve kişinin silah bulundurmasına mani bir durumu olmadığını kanıtlayan bir sağlık raporu Altı adet vesikalık fotoğraf Vergi borcunun olmadığını ispat eden bir belge Taşıma ve bulundurma ruhsatı için ödenen harçların makbuzu Taşıma ruhsatını meşrulaştıracak görev ya da mesleğin izah edildiği bir belge

Silah taşıma ve silah bulundurma ruhsatları ayrı ayrı temin edilen ruhsatlardır. Gerekli sağlık koşullarını sağlayan ve başvuru belgelerini ilgili kurumlara ibraz eden kişiler silah ruhsatı edinmeye hak kazanırlar.

Silah Ruhsatı Kimlere Verilir?

Merak eden vatandaşlar için silah ruhsatı kimlere verilir sorusuna da yanıt aradık. Silah ruhsatı alabilen kişiler şu özelliklere sahiptir:

21 yaşını doldurmuş olmak

Harici sebeplerden dolayı hayati tehlikesi bulunmak Belirli meslek gruplarına mensup olmak Tasarrufta bulunma yetkisi olan kolluk kuvvetleri arasında yer almak Devlet ve belediye kurumlarında koruma olarak çalışmak Emeklilik dönemindeki eski bir kamu görevlisi olmak

Silah için ruhsat, bulundurma ve taşıma ruhsatı olarak ikiye ayrılır. Yirmi bir yaşını doldurmuş herkes gerekli yönetmeliklere uyduğu takdirde bulundurma ruhsatına sahip olabilir. Taşıma ruhsatı ise genellikle istisnai bir durumdur ve çeşitli koşullar sağlandığı takdirde verilmesi uygundur. Hem bulundurma hem de taşıma ruhsatının süresi 5 yıldır. Taşıma ve bulundurma hakkının devam edebilmesi için ruhsatların yenilenmesi şarttır.

Kimler Silah Ruhsatı Alamaz?

Silah ruhsatına uygun olmayan kişiler arasında şu özelliklere sahip bireyler bulunur:

Herhangi bir ateşli silahı kullanarak suç işlemiş kişiler Ruhsatlı silah bulundururken ihmalkar davranarak suç işlenmesine sebep olanlar İntihara teşebbüs edenler yada önayak olanlar Taksirli suçlar haricinde bir yıldan fazla hüküm giyenler Devletin birlik ve bütünlüğüne zarar veren ve devletin güvenliğini tehdit eden suçlara karışanlar Her türlü kaçakçılık, dolandırıcılık, hırsızlık, sahtecilik, uyuşturucu ticareti, yağma ve bilişim suçlarına karışanlar Ruhsatlı silahını herhangi bir sebepten bir başkasına verenler Ruhsatının tarihi dolmuş olmasına rağmen altı aylık süre zarfında resmi makamlara bu durumu bildirmeyenler Hakkında mahkumiyet kararı verilerek Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişkisi kesilenler

Psikolojik ve nörolojik olarak sağlıksız olanlar Yirmi bir yaşının altındaki kişiler

Yukarıdaki maddelerden birine mensup vatandaşlar silah ruhsatı alamaz. Konu hakkındaki detaylı bilgiler Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde mevcuttur.

Silah Ruhsat İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

Silah ruhsatı almak için gereken işlemler alınacak ruhsatın türüne göre değişir. Yaygın olan ruhsatlardan ikisi tabanca ve av tüfeği ruhsatlarıdır. Tabanca ruhsatı için İlçe Emniyet Genel Müdürlüğü ya da İl Jandarma Komutanlığı’na başvuruda bulunmak gerekir. Başvuruyu yapan kişi hakkında gerekli incelemeler gerçekleştirilip ruhsata mani bir durum görülmediğinde başvuru vali tarafından onaylanır. Onaylanan ruhsatla birlikte bir yıl içerisinde Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’ndan tabanca satın alınabilir. Satın alınan bu tabancanın ruhsata işlenmesi için verilen süre 2 aydır. Av tüfeği için ruhsat başvurusu da benzer şekilde yapılır ancak bu ruhsata sahip olmak kişilere avlanma izni vermez.  Bu işlem için Orman Bölge Müdürlüğü’nden avlanma kartı temin edilmelidir.

2020 Silah Ruhsatı Harcı Ne Kadar?

Ücret talep edilen ruhsatın türüne değişir. Tabanca bulundurma harcı 2020 yılı itibariyle 2,230.80 TL olarak belirlendi. Silah taşıma ruhsatı için talep edilen bedelse 6.971 TL’dir.  Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi için ödenen harç ücreti 54 TL olmakla birlikte aynı silahı taşımak için ödenen harç miktarı tıpkı tabancada olduğu 6971 TL olarak bildirilmiştir.

Alınan herhangi bir silah ruhsatı beş yıl boyunca sadece ruhsat sahibi için geçerlidir. Ruhsatlı bir silah herhangi bir sebeple başkasına verilemez. Resmi işlemler yapılmadan ruhsat devredilemez.

Silah ruhsatı kimlik yerine geçer mi?

Resmi Gazete’de yayımlanan “Emniyet Teşkilatı Personeli Kimlik Kartları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile teşkilat bünyesinde görev yapan emniyet müdürü, polis, bekçi ve diğer personelin kimlikleri yenilendi. Böylelikle yeni kimlikler silah taşıma ruhsatı yerine geçmeye başladı. Peki, Silah ruhsatı kimlik yerine geçer mi? Kullanılacak alana göre değişir. Silah ruhsatının üzerinde yazan T.C kimlik numarası ile de GBT gibi işlemler yapılmaktadır. Ancak, bazı kurum ve kuruluşlarda silah ruhsatı yerine kimlik istenebilir. Bu nedenle her yerde geçmez.

Editör: TE Bilisim