Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararını “hayırlı olsun” mesajıyla paylaştı.

KARAR RESMİ GAZETE’DE

Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Kararda, Ayasofya Camisi’nin müzeye çevrilmesi hakkındaki 1934 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın Danıştay 10. Dairesinin kararıyla iptal edildiği anımsatıldı.

Bu kapsamda, Ayasofya Camisi’nin yönetiminin 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un 35. maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verildiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın paylaşımının ardından sosyal medya tabiri caizse adeta yıkıldı. Vatandaşların yanı sıra çok sayıda siyasetçi ve politikacı “destek” paylaşımlarında bulundu.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY: ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin, “Fethin sembolü Ayasofya yeniden hak ettiği statüye, özgürlüğüne kavuştu hamdolsun.” değerlendirmesinde bulundu.

Oktay, sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayasofya’nın ibadete açılmasına dair Cumhurbaşkanı Kararını paylaşarak, hayırlı olması dileğinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Tüm İslam alemine hayırlı ve mübarek olsun. Fethin sembolü Ayasofya yeniden hak ettiği statüye, özgürlüğüne kavuştu hamdolsun. ‪Ayasofya üzerinden inananların mağduriyetine, tarihin mahkumiyetine son veren Cumhurbaşkanımız, Allah sizden razı olsun.”

BAKAN PAKDEMİRLİ: TEKRAR CAMİ OLMASI, TÜRKİYE’NİN VE TÜRKLERİN 1453 YILINDAN BERİ HAKKIDIR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tokat’taki bir otelde gerçekleştirilen Sektör Buluşması Toplantısı’nda, Danıştayın, Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması yönünde karar aldığını söyledi.

Ayasofya’nın müze olması yönündeki 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptal edildiğini dile getiren Pakdemirli, “Zaten orada ibadete açılan bir kısım vardı ama oranın tamamen tekrar cami olması, Türkiye’nin ve Türklerin 1453 yılından beri hakkıdır. Hayırlı uğurlu olsun.” ifadesini kullandı.

AK PARTİ YOZGAT MİLLETVEKİLİ BOZDAĞ: TÜRKİYE, FETİH HAKKINA VE RUHUNA SAHİP ÇIKMIŞTIR

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Danıştayın Ayasofya kararına ilişkin açıklamasında, 10. Daire’nin Ayasofya’yı müzeye çeviren Bakanlar Kurulu Kararı’nı iptal ettiğini hatırlattı.

Bekir Bozdağ, Daire’nin bu kararı, “Ayasofya’nın Fatih Sultan Mehmed Han Vakfının mülkü olduğu, vakfedenin iradesine uygun cami olarak kullanıma tahsis edilmiş hayrat olduğu, tapu belgesinde cami vasfıyla tescilli bulunduğu, vakıf senedinin; hukuk kuralı etki, değer ve gücünde olduğu, vakfedilen taşınmazın, vakıf senedindeki vasıf ve kullanım amacının değiştirilemeyeceği, vakıf senedinin devleti de bağladığı, vakfedilen varlığın vakfedenin iradesine uygun kullanmada devletin yükümlülüğü bulunduğu, vakfedilen mal ve hakların vakfedenin iradesine aykırı kullanmama ve kullandırmama konusunda negatif yükümlülüğü olduğu, vakıf senedinde tahsis edildiği camii vasfı dışında başka bir nitelikle ve amaçla kullanılamayacağı” gerekçeleriyle oy birliğiyle aldığına işaret etti.

Danıştay 10. Dairesi’nin, Ayasofya’yı müzeye çeviren Bakanlar Kurulu Kararı’nı iptal ederek hukuka ve hakka sahip çıktığını belirten Bozdağ, “Danıştayın kararıyla adalet tecelli etti, hak yerini buldu. Bu hukuki ve tarihi kararı veren Danıştay 10. Dairesi Başkan ve üyelerini gönülden tebrik ediyorum. Allah’a sonsuz hamd ve şükürler olsun ki Ayasofya’yı müzeye çeviren Bakanlar Kurulu Kararı iptal edildi. Danıştayın Ayasofya kararıyla Türkiye; egemen, bağımsız ve güçlü bir devlet olduğunu göstermiştir, Fetih hakkına ve ruhuna sahip çıkmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

BAKANLARDAN “HAYIRLI OLSUN” MESAJLARI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Twitter hesabından, “Hamdolsun. Çağ kapatıp, yeni bir çağ açan Sultan Fatih’in emanetine sahip çıkmak için gecelerini Ayasofya avlusunda, secdelerde geçirmiş bir neslin bayramıdır bugün. Teşekkürler Cumhurbaşkanım.” açıklamasında bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya Camisi’ne ilişkin video ve Ayasofya’da dua ettiği bir fotoğrafı Twitter’dan paylaşarak, şunları kaydetti:

“Fatih Sultan Mehmet Han’ın emaneti Ayasofya Camii’nin yeniden ibadete açılmasının önündeki engeli kaldıran Danıştay kararı hayırlı olsun. Bir dünya mirası olan Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi titizlikle korunmaya devam edilecektir.”

Ersoy, Ayasofya’nın ibadete açılması kararının ülkeye ve millete hayırlı olması temennisinde bulundu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter hesaplarından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “hayırlı olsun” notuyla sosyal medya hesabından duyurduğu Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nı paylaştı.

“BU TOPRAKLARA MİLLETİMİZİN MÜHRÜ BİR KEZ DAHA VURULMUŞTUR”

İletişim Başkanı Fahrettin Altun paylaşımında “Hayırlı uğurlu olsun. Allah sizi başımızdan eksik etmesin Sayın Cumhurbaşkanım.” ifadelerini kullandı.

Kalın, Ayasofya Camisi’nin fotoğrafına yer verdiği paylaşımına, “Milletimizin basireti, Cumhurbaşkanımızın dirayeti sayesinde Ayasofya Camii gerçek kimliğine kavuşuyor. Fatih’e ve ecdada selam olsun.” notunu düştü.

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş da “Sayın Cumhurbaşkanım, cesaretiniz, kararlılığınız ve liderliğinizle Ayasofya’nın zincirleri kırılmıştır. Elhamdülillah, bu kararla bu topraklara milletimizin mührü bir kez daha vurulmuştur.” mesajını paylaştı.

AK Parti Sözcüsü Çelik ise paylaşımında “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” vurgusunu yaparak, “Cumhurbaşkanımızın dirayeti ile bu topraklar bir özlemine daha kavuştu. Hayırlı olsun. Milletimiz varolsun.” ifadelerine yer verdi.

SANATÇI IŞILAK: SULTAN FATİH’İN RUHU ŞAD OLSUN

Ayasofya Camii’nin yeniden ibadete açılmasına sanat camiasından da destek geldi.

Sanatçı Uğur Işılak, resmi Twitter hesabından #AyasofyaCamii etiketiyle paylaşımda bulundu.

Işılak, paylaşımına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da etiketleyerek “Allah sizden razı olsun” temennisinde bulunarak şu ifadeleri kullandı:

“Bir kez daha anladık ki, yürekli ve kararlı olana lider deniyor.

Olması gereken olmuştur. Sultan Fatih’in ruhu şâd olsun…”

VALİ YERLİKAYA: HOŞ GELDİN AYASOFYA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, sosyal medya hesaplarından “Hoş geldin Ayasofya” paylaşımında bulundu.

Vali Yerlikaya’nın paylaşımında yer verdiği ezanla başlayan videoda, “Ayasofya, Fatih’ten başlayan bir gelenek, fethin sembolü, manası, canevi, özlemini çektiğimiz aşk-ı ibadettir. Ayasofya, özlem zincirlerini kırıyor. Ayasofya’mıza kavuşuyoruz. Ayasofya Camii ibadete açılıyor.” ifadeleri yer aldı.

Editör: TE Bilisim