Mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmek temel bir gereksinimdir. Her ne kadar insanın yediğine içtiğine dikkat etmesi gerekse de bu hazırlanan besinlerin hangi araç gereçlerle hazırlandığı da çok önemlidir. Yemeklerin çoğu mutfakta hazırlandığından hem sağlıklı besinler hem ortamın hijyen olması ve kullanılan aletlerin temiz ve sağlıklı olması da son derece önemlidir.

KALİTELİ GEREÇLER

Yiyecek ne kadar sağlıklı olursa kişiye o kadar yararı vardır. Ancak işlem gerektirdiği takdirde kötü bir aletle yapıldığı zaman yiyeceğin saglığının bir önemi kalmaz. sürekli temas halinde olunduğundan bu kullanılan mutfak ürünleri küf kir pas tutmamalı, iyi temizlenebilmeli ve kaliteli olmalıdır. Bu özellikler sağlanmadığı takdirde yiyeceklerden başka insan sağlığına da ciddi zararlar vermektedir. Mutfak ürünlerini en uygun fiyatlara ve bol çeşide 

MUTFAK ÜRÜNLERİ DÜZENİ

Mutfak, evin bir parçası ve insanların yaşamlarını daha iyi hale getirmelerini sağlayan bir araç görevi gördüğünden çok sayıda alet ve buna göre düzenlemesi vardır. Çoğu elektrikle çalışan teknolojik alet olduğundan kişiye ve besinlere zarar vermemesi için düzenlemesi oldukça önemlidir. Mutfağın boyutuna göre ya da eşyaların boyutuna göre mutfak olması eşyaların fazla yer kaplamaması hem de zararlı olmamaları açısından önemlidir.

MUTFAKTA KULLANILAN EŞYALAR

Alınan her eşyalar kaliteli ve kullanılması bilindikten sonra sağlıklı yemekler yemek ve yiyeceklerin saklanmaması için bir sebep yoktur.

ELEKTRİKLİ ALETLER

Buzdolabından bulaşık makinesine su ısıtıcısından el mikserine tost makinesine kadar kişinin ihtiyacına göre bir çok alet vardır. Gerek büyük ve ağır olduklarından gerekse elekrikle yada insanla birebir temas olduğundan mutfaktaki konumları ve temizlikleri önemlidir.

TENCERELER/TAVALAR

Yiyeceklerle birebir temas sağlandığından sağlık ve hijyen açışından hangi maddeden yapıldığı önemlidir. Genellikle seramik ya da çelik tencereler/ tavalar tercih edilmektedir. Bakır, cam, seramik, çelik aletlerin çoğu kimyasal barındırdığından kullanılırken sert kullanılmamalı, satın alınırken dikkat ediilmeli ve temizlenirken sert cisimler kullanılmamalıdır. Kullanılmaya devam edildiğinde yiyecekle temas halinde olduğundan kişiye cddi zarar verir.

ÇATAL, BIÇAK, TABAK, BARDAK

En çok hijyeni hak eden ve küçük olmalarına rağmen yanlış kullanıldığında zarar verebilen aletlerdir. Cam ve seramik en sağlıklı malzemelerdir. Cam, sıcağı ve soğuğu iyi muhafaza eder ve sağlık açısından bir sorun teşkil etmemektedir.

Editör: TE Bilisim