Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye ile Yunanistan arasında siyasi alandaki gerginlik ve anlaşmazlıklar, konu turizm olduğunda bir kenara bırakılıyor. Zira iki ülke vatandaşları için de diğeri sık tercih edilen seyahat noktası olarak öne çıkıyor. Yunanistan’da Batı Trakya Ticaret Federasyonu Başkanı Kostas Hacimihail, 2018’e göre 2019’da Türkiye’den arabayla geçişlerin yapan turistlerin sayısının yüzde 11 artarak 755 bine ulaştığını açıkladı.

EKONOMİDEKİ DÜZELMENİN GÖSTERGESİ

Hacimihail, 2018’deki 603 bin 966’lık rakamdan 755 bine uzanan artışı Türkiye ekonomisinin 2019’da yakaladığı ivmeye bağlayarak “2018’deki kur farkı nedeniyle gerileme olmuştu. Türk ekonomisinde artan enflasyon nedeniyle turist sayısı da olumsuz etkilenmişti. Ancak 2019’da, özellikle de yılın ikinci yarısındaki toparlanma ve enflasyonun azalmasıyla birlikte turizm de bundan olumlu anlamda nasibini aldı” diye konuştu. 2019’daki düzelme ivmesinin 2020’de süreceğini öngördüklerini ifade eden Kostas Hacimihail, bu sene 800 binin üzerinde geçiş beklediklerini dile getirdi.

“EN SAYGIN MÜŞTERİ TÜRKLER”

Türk turistler, Yunanistan için “A Sınıfı’nda yer alıyor. Zira 2019’da Türk turistlerin kişi başı 97,4 Euro harcayarak “en çok gelir getiren turistler” listesinde ilk sıraya açık ara yerleştiği kaydedildi. Bu alanda ortalamanın 69 Euro olduğu düşünüldüğünde, Türk ziyaretçilerin niçin komşu ülkede “en iyi müşteri” olduğunu anlamak hiç de zor değil. 10 milyon nüfuslu Yunanistan’dan her yıl yaklaşık 600 bin kişinin ülkemizi ziyaret ettiği açıklanırken; Almanya, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan ile birlikte Türkiye, Yunan vatandaşlarının en çok seyahatte bulunduğu ülkeler arasında yer alıyor.

ÇARPICI DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR

İki ülke arasında 2015 sonrası artan gerginliğin ve Doğu Akdeniz’deki sondaj gelişmeleri ile Yunanistan’ın sert tepki gösterdiği Türkiye-Libya mutabakatı nedeniyle iki ülkenin turizm bakanlıkları arasındaki işbirliğinin zayıflaması, bu nedenle turist sayısında azalma yaşanabilir Ancak getirdiği yüksek gelir nedeniyle iki ülkede de özel turizm acentelerinin devreye girerek bu boşluğu dolduracağı, dolayısıyla bu azalmanın önemli boyutlara ulaşmayacağı belirtiliyor.

DİPLOMASİ BAŞKA SEYAHAT BAŞKA

Türk turistlerin en çok ziyaret ettiği şehrin Selanik olduğu, Yunanlar’ın ise İstanbul’u ilk seçenek olarak tercih ettikleri ifade edildi. Yunan adalarının da Türkler için vazgeçilmez bir seçenek teşkil ettiği vurgulandı. Görünüşe bakılırsa iki ülke arasındaki diplomatik gerginlik, iki ülke vatandaşlarının seyahat alışkanlıklarını değiştirmeyecek.

Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Editör: TE Bilisim