İnsanoğlu varolduğu günden bu yana bilimin izinde hep daha iyiyi arayıp durdu. Zamanla gelişimi sürdürüp hayatını kolaylaştıracak her adımı attı ve buna da Teknoloji dedi.

Bugün teknoloji gelişimi her geçen an çok hızlı bir şekilde oluyor. Her gelişim sanki son noktaymış gibi algılanarak “Bundan daha iyisi olacak mı?” sorusu soruluyor.Çok geçmeden bir üst versiyonu hayatımıza tam gazla giriyor.

“İNSANOĞLUNUN GELİŞİMİ”

İnsanoğlunun zamanla geçirdiği toplumsal sürece göz attığımızda şöyle bir sıralama yapmak doğru olacaktır; 1- Doğal Yaşam (Avcı Toplum), 2- Sulama Tekniklerinin gelişmesi (Tarım Toplumu), 3- Buharlı Makinaların Keşfi (Endüstriyel Toplum), 4- Bilgisayarın Keşfi (Bilgi Toplumu) ve en nihayetinde Toplum 5.0 (Akıllı Toplum) bu süreç gösteriyor ki toplum sürekli değişip, gelişiyor.

“TOPLUM 5.0”

Bu yüzyılın yeni yapılanması Toplum 5.0 yani Akıllı Toplum olarak öngörülüyor. İlk olarak Almanya’nın Hanover şehrinde gerçekleşen teknoloji fuarı CeBIT’de dile getirildi. Society 5.0 (Toplum 5.0) felsefesini Japonya başbakanı Shinzo Abe,“Teknoloji toplumlar tarafından bir tehdit olarak değil, bir yardımcı olarak algılanmalı.” Sözüyle gün ışığına çıkarttı. Toplum 5.0 ile birlikte gelecek olan ekonomik ve sosyal değişimin nasıl olacağı merak uyandırmaya başladı.

“DİJİTAL DÖNÜŞÜM”

Teknolojinin gelişimiyle beraber önüne geçilemez şekilde değişime uğrayan dijital dünyanın insan hayatına yansıması farklı boyutlarda oldu. Endüstrideneğitime, alışverişten yaşam konforuna kadar çok alanda bu yansımayı net bir şekilde gördük. Şimdi Toplum 5.0 bu değişime insanı ve bir arada durduğu topluma ne gibi çözümler sunacak?

“TOPLUM 5.0’IN HEDEFLERİ”

İlk olarak Japonya’da uygulanacak bu felsefe bazı çözümler geliştiriyor şöyle ki; Yaşlanan dünya nüfusuna karşı çözümler, Sanal dünya ile gerçek dünyanın beraber işler hale getirilmesi, Nesnelerin internetinden toplumun çıkarları gözetilerek faydalanılması ve Çevre kirliliği ve doğal afetler için çözüm yolları üretilmesi bu hedeflerin gerçekleştirilebilirliliği uygulaya beraber görülecektir. Fakat bunun dünya geneline yayılacak bir dönüşüm olacağını varsayarsak bazı engellerin olması muhtemel görülüyor.

“TOPLUM 5.0 İÇİN ENGELLER”

Japonya’daki ekonomi organizasyonu Keidanren Toplum 5.0 yayılması ve gelişmesi için önemli engellerin aşılması gerektiğini dile getirdi. Nedir bu engeller? Öncelikle Hukuki bazı engeller, sanal dünyanın gerçek dünyayla birleşmesi, robotların her alanda aktif olarak bulunması gibi bazı konularda hukuki yenilikler şart gibi görünüyor. Çünkü, genel anlamda hukuk somut delillerle ilerleyen bir kurumdur burada soyut bir dünyanın kapısı aralanacak bu yüzden neler olacağı muallaktadır.

Bir diğer engel, Nesnelerin dijitalleşmesindeki bilimsel boşluklar, Nesnelerin dijitalleşmesi bir diğer adıyla “Dijital İkizler”, fiziksel verilerin dijital verilere dönüşümüdür. Endüstri 4.0  ve Endüstriyel İnternetin olmazsa olmazıdır.Bu bağlantılı ürünler tasarım ve işlevsellikle beraber bu ihtiyaçları karşılayan, ürün ömrü uzatan dijital ikizi gerektirir.Çünkü,Sistemin iyileştirme yapmak için yaşam döngüsünün her aşamasında analiz yapmalıdır. Ayrıca Dijital İkizler, işlevsel alanlarda derin endüstri uzmanlığı ve bilgisi gerektirir. Bu yüzden oluşacak sıkıntılar bir engel olarak karşımıza çıkacaktır. Bu bir diğer engeli direk açıklıyor o da; Kalifiye personel eksikliği.

Sosyoloji-Politik ön yargılarda bu değişim için bir engel olarak görünüyor. Bugün geldiğimiz teknolojik noktada dahi bu yargıların ne kadar önemli olduğunu düşünürsek Akıllı Topluma geçişte neler olacağını kestirmek zor olmayacaktır. Bu da diğer engel Toplumsal Direnci ortaya koyuyor.Toplum 5.0’ın gelişmesi ve toplumlara yayılıp yoluna devam edebilmesi için toplumların işbirliği içinde olması gerekiyor. Japonya’da Mobil sektörün desteklenmesinden, mesleki eğitimlere ve bu konuyla ilgili yeni bölümler eklenmesine kadar birçok alanda planlamalar yapılıyor. Bu planlamalardan elde edilecek sonuçlar örnek olup tüm dünyaya yayılmada bir mihenk taşı olacaktır.

Gelecek kaçınılmaz bir olgudur ve bu olgu yaşamı, doğayı ve toplumu etkileyerek ortaya çıkıyor. Bizler gelişen teknolojiyle barışık ondan azami istifadeyi sağlayabilmek için atılacak adımları desteklemeliyiz. Akıllı toplum densin, Toplum 5.0 densin ya da adı her ne olursa olsun, hayatımızı kolaylaştıracak, ekonomi, iş, eğitim gibi sosyal konularda çözüm bulacak her fikre açık olup,suistimal etmeden onu kullanmamız yararımıza olacaktır.

Editör: TE Bilisim