Suudi Arabistan, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından Türkiye’nin cinayetin aydınlatılıp suçluların cezalandırılmasına yönelik çabalarına karşı Veliaht Prens Selman’ın (MbS) Türkiye hükümetine “stratejik plan”ı uygulamaya başladı.

İstihbarat Birleşik Arap Emirlikleri’nden

İngiliz “Middle East Eye” haber sitesi, planın ayrıntılarına ulaştığını ve bu gizli raporun Suudi krallığının yakın müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) istihbarat organlarından biri olan BAE Politika Merkezi tarafından hazırlandığının altını çizdi.

Hükümeti devirme planı

Gizli tutulan ve az miktarda basılan rapor, BAE’nin üst düzey komutan ve yetkililerine “Suudi Arabistan hakkında aylık rapor, 24. Sayı. Mayıs 2019” başlığıyla dağıtıldı. Ayrıca hazırlanan rapor BAE Politika Merkezi’nin internet sitesinde yayınlanmazken “Middle East Eye” haber sitesi raporun ayrıntılarına ulaştı.

Plan, Erdoğan hükümetini zayıflatacak her yolun kullanılmasını öngörüyor. Buna göre siyasi makamların işgal edilmesi, Türkiye’nin kendi iç işleriyle sürekli meşgul edilmesi ve yerel muhaliflerin hükümetin devrilmesinde kullanılması ortaya konulan yöntemlerden sadece birkaçı.

Hain planlarında Erdoğan ve Türkiye var

Riyad hükümeti, gizli planın maddelerine göre, Erdoğan’ı ve Türkiye’yi bölgede yalnızlaştırıp diğer ülkelerle irtibatını koparmayı da planlıyor.

Buna göre;

Suudi Arabistan, Türkiye’deki Suudi yatırımcılara yönelik peyderpey baskı yaparak ilk önce yavaş yavaş yatırımcıları azaltmayı planlıyor. Bu sürecin  sonunda hiçbir yatırımcı kalmayacak şekilde ekonomik planın uygulanması ve böylelikle Türkiye’nin ekonomisinin zayıflatılması hedefleniyor.

Turizm de hedef sektorlörden biri. Keza Türkiye’ye gelen Suudi turistleri başka alternatif bölgelere kaydırmak, Türkiye’deki Suudi turist sayısını tedrici olarak azalmaya çalışmak planlar arasında.

Türkiye’den ürün ithalatını azaltmak, bundan daha önemlisi Türkiye’nin bölgedeki İslami rolünü küçümsemek ve aşağılamak gibi maddeler de raporun dikkat çeken kısımları.

Türkiye’nin duruşundan rahatsızlar

Rapora göre Suudi Arabistan’ın asıl yöneticisi MbS, İstanbul’daki Suudi konsolosluğunda bir grup ajan tarafından Cemal Kaşıkçı suikastını gerçekleştirdikten sonra Türkiye ile yüzleşme kararı aldı.

Dünyada tepkilere yol açan Suudi gazeteci Kaşıkçı cinayeti konusunda Türkiye’nin bu vahşi cinayetin üzerine giderek Riyad’ın bu suçu işleyenlere gerekli soruşturmaları yaparak cezalarının verilmesinde ve bunun da tüm şeffaflıkla yapılmasında ısrarcı olması da Türkiye’ye yönelik bu planın sebepleri arasında.

Raporda ayrıca, Başkan Erdoğan Suud krallığının imajını zedelemekte çok ileri gittiği ve özellikle bunu en şiddetli şekilde Kaşıkçı meselesi üzerinden MsB’nin şahsına yönelik yaptığı belirtiliyor.

İlk emir mayıs ayında verilmiş

Öte yandan rapor Türkiye hükümetine karşı koymak için Riyad’da mayıs ayından emrin verildiğini ortaya koyuyor.

İngiliz haber sitesi ayrıca, konu hakkında görüşmek için BAE Politika Merkezi ile iletişime geçtiklerini fakat haberin yayınlandığı zamana kadar bir geri dönüş alınamadığını bildirdi.

İşgalci İsrail Filistinli esnafın ekmeğine göz dikti!Dünya

İsrail Batı Şeria’da işgalini genişletiyor | 6 bin yasa dışı konut inşa edecekDünya

Editör: TE Bilisim