Mısır medyası eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in 92 yaşında öldüğünü duyurdu.

HÜSNÜ MÜBAREK KİMİDİR?

Muhammed Hüsnü Said Mübarek (d. 4 Mayıs 1928), Mısırlı asker ve Mısır’ın dördüncü Cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanlık görevini 1981-2011 yılları arasında gerçekleştirdi. 2011’in Ocak ayında başlayan yaygın halk gösterilerinden sonra, önce 10 Şubat 2011 tarihinde yetkilerini yardımcısı olan Ömer Süleyman’a devretti, ertesi gün de görevinden istifa etti.

Mübarek son döneminde, liberal ekonomi politikaları sayesinde bazı sektörlerde canlanma yaratmasına rağmen işsizlik, yoksulluk ve yolsuzlukla mücadelede başarılı olamadı. Halkın büyük çoğunluğu yoksulluk sınırının altında yaşamak durumunda kaldı. Mübarek, Mısırlı gençlerin işsizlik sorununu çözmek için kalıcı politikalar ortaya koyamadı.

Tunus’ta başlayıp, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde demokratik reform talebiyle gösteri ve çatışmalara neden olan ‘Arap Baharı’ hareketi, 2011 yılının şubat ayında Mısır’a da sıçradı.

Bir süre gösterileri görmezden gelen ve koltuğu bırakmayacağını açıklayan Mübarek, tam 18 gün süren protesto gösterilerinin ardından 11 Şubat 2011’de görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Mübarek, 2 Haziran 2012’de Kahire’deki mahkemece 239 kişinin ölümünde suçlu bulunarak müebbet hapse mahkum edildi.

Editör: TE Bilisim