Hem etnik olarak hem inanç olarak aynı havuzda yer alan Çeçenler ile İnguşlar arasında buzdolabına kaldırılmış sınır anlaşmazlıkları yeniden ısıtılıyor.

Çeçenler yerel idarelerin sınırlarını belirleme yasası çerçevesinde İnguşlarla paylaşamadıkları Sunjen ve Malgobek bölgelerinin geri verilmesi için hareketlendi.

Çeçenya’nın başkenti Caharkale’de siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, Sivil Meclis üyeleri ve resmi yetkililerinin katıldığı bir toplantıda mesele ele alındı.

Çeçenya İnsan Hakları Birimi’nin binasında yapılan toplantıda söz birliği ile Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1991’de Çeçen-İnguş bölgesi yollarını ayırırken İnguşetya sınırlarında kalan iki bölgenin Çeçenya’ya ait olduğu vurgulandı.

Çeçenler iki cumhuriyet arasında bir anlaşma olmaksızın buraların İnguşlara bırakılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Çeçenya İnsan Hakları Yetkilisi Nurdi Nuhajiyev, “İnguşetya Cumhuriyeti ile idari sınırların belirlenmesi gerekiyor. Değindiğimiz konunun oldukça hassas bir konu olduğunu anlıyoruz ama ülkemizin sivil toplumu artık yönetimden bu konunun adil şekilde çözülmesini istiyor” dedi.

Adil Rusya Partisi Çeçenya Şube Başkanı İsa Hacimuradov da 1934’te iki cumhuriyetin birleştirilmesi sırasında var olan sınırların göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

O dönemde Sunjen ve Malgobek bölgesinin Çeçenya’ya ait olduğunu belirten Hacimuradov’a göre, meselenin çözümüne bunun dışında farklı bir yaklaşım durumu sadece daha da güçleştirir.

Editör: TE Bilisim