İbrahim Enes Duruay

Kendimi bildim bileli, her bayram günü aynı hayali kurar ve kendi kendime sorardım: Acaba ben bu hayalimi bir gün gerçekleştirebilecek miyim? Hamdolsun, o hayal bu bayram gerçek oldu. Bayramı evimden, yurdumdan çok uzakta Afrika’nın bir ucunda Afrikalı kardeşlerim ile birlikte geçirdim. Tabiri caiz ise bu sene on sekiz yaşına girmemle resmi olarak insani yardım gönüllüsü olabilir, ehliyeti almış oldum ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın gönüllüsü olarak Vekâletle Kurban Kesim Organizasyonu kapsamında Fildişi Sahilleri’ne gittim. Yaklaşık bir hafta geçirdiğim Fildişi Sahilleri’nde ilk kez Afrika’ya ayak basan biri olarak birbirinden farklı olaylara şahit oldum, birbirinden farklı insanlar gördüm, birbirinden farklı hikâyelere tanıklık ettim.

“TÜRKİYE VARSA BİZ VARIZ”

Afrika’nın bir köyünde, kerpiç bir caminin toprak avlusunda oturan yaşlılardan biri bastonunun yardımıyla yavaşça ayağa kalktı ve hararetli bir şekilde konuşmaya başladı. Bambarca dilinde konuşan bu yaşlı Afrika’nın ne dediğini öğrenebilmek için yanımdaki Türkçe bilen Afrikalı kardeşimize baktım. Derdimi anlamıştı, kulağıma yaklaşıp yaşlı adamın ilk cümlesini tercüme etti: “Türkiye varsa biz varız.”

Bu olay Türkiye’den binlerce kilometre uzaklıkta insanların çamur ve bambudan yapılan evlerde oturduğu bir Afrika köyünde yaşandı. Bu olaya mekan olan köy, Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahilleri’nde bulunuyor.

Türkiye’den kilometrelerce uzakta bir ülke. Belki de birçoğumuzun adını sadece futbol oyuncusu Drogba ile duyduğu bir ülke. Sahra Altı bölgesinde yer alıyor.

Her bayram olduğu gibi bu bayramda da Türkiye Diyanet Vakfı, 145 ülkede yaptığı gibi burada da vekâlet yoluyla kurban kesiyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da kurbanını bağışladığı Diyanet Vakfı, dünyanın dört bir yanında milyonlarca ihtiyaç sahibine elini uzatıyor. Fildişi Sahilleri’nde partner kuruluşlar aracılığıyla Kurban Bayramı boyunca burada yüzlerce kurban kesiliyor. Türkiye’den bağışlanan kurbanlar ülkenin dört bir yanında binlerce Afrikalı ile paylaşılıyor. Bu yardımlar sayesinde en ücra köylerde bile Türkiye’nin adı biliniyor, Türkiye’ye dualar ediliyor. Elbette Türkiye’nin ülkede biliniyor olmasının tek sebebi bu değil. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dünya siyasetindeki aktif rolü ve haksızlıklar karşısında sesini çıkaran tek lider olarak dünyadaki dik duruşu, Türkiye’ye olan ilgiyi epey arttırıyor.

Nasipse devamı yarın…

Editör: TE Bilisim