Engelli kimlik kartının alınması, engel durumunun heyet tarafından %40 olacak şekilde çıkarılması ile mümkün olmaktadır. Engelli kimlik kartı almak isteyenlerin öncelikli olarak heyet tarafından sunulan engelli raporunu almaları gerekmektedir.

Engelli kartı, engel durumu %40 ve üzeri olan kişiler için geçerlidir. Sosyal hayat içerisinde engel durumu nedeniyle hak kayıplarının ortadan kaldırılması için sunulmakta olan engelli kartı kullanımının yalnızca engelli raporu olan vatandaşın kullanımına açık olduğu belirtilmektedir.

Engelli kimlik kartı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilmekte olan bir olanaktır. Bu nedenle kartın şartları ve alınması da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il ve ilçe birimleri tarafından yürütülmekte olan işlemler arasında yer almaktadır.

Engelli Kimlik Kartı Başvuruları Nasıl Yapılır?

Engelli kimlik kartı başvuruları, engelli raporunun alınması ile birlikte yapılmaktadır. Bunun için öncelikle tam teşekkülü olarak bilinen bir hastaneye engelli raporu almak için başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Engelli raporunun alınması için ortalama sekiz uzmandan oluşan doktorlar heyetinin toplanması gerekmektedir. Bu heyet öncelikle engel durumu ile ilgili olarak yapılması gereken testlere karar vermekte ve ardından yapılan testlerin sonuçlarını da hep birlikte incelemektedirler.

Raporun çıkma süresi ortalama olarak bir hafta ya da on gün arasında değişkenlik göstermektedir. Engel durumunun %40 e üzeri olarak sonuçlanmasının ardından bu rapor ile gidilerek engelli kimlik kartı talebinde bulunulabilmektedir.

Engelli Kimlik Kartı Almak İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

Engelli kimlik kartı almak için gerekli evraklar, Aile Bakanlığı tarafından belirlenmekte olup şu şekilde sıralanmaktadır:

Engelli raporunun noter onaylı olarak alınmış bir örneği olması gerekmektedir. Başvuru sahibinin T.C kimlik numarasının beyan etmesi yeterli olmakla birlikte kimlik fotokopisi de talep edilebilmektedir. Başvuru sahibine ait 2 adet vesikalık fotoğraf olması gerekmektedir. Başvuru durumuna ilişkin verilen bilgi formunun doldurulması ve bir dilekçe yazılması gerekmektedir.

Engelli kimlik kartı almak için başvuru yapanların öncelikli olarak bu evrakları yanlarında hazır bulundurmaları önerilmektedir. Hem süreci hızlandırmak hem de kısa sürede kimlik kartı sahibi olmak için bu evrakların eksiksiz olarak bulundurulması oldukça önemlidir.

Engelli Kimlik Kartı Almak İçin Nereye Başvuru Yapılmalıdır?

Engelli kimlik kartı almak için başvuru yapılacak yer, illerde ya da ilçelerde bulunan Aile ve Sosyal Çalışma Bakanlığı birimleri olarak bilinmektedir. Bu birimlerin yapacağı yönlendirmeler ile işlemlerin il merkezlerinde yapılması da söz konusu olabilmektedir.

Engelli kimlik kartı almak üzere başvuru yapılan bu birimler içerisinde kimlik kartı çıkarma işlemleri için ortalama 7 gün süren incelemeler yapılmaktadır. Bu incelemelerin akabinde sonuçların sistem üzerine işlenmesi ile kimlik kartları alınabilmektedir.

Engelli Kimlik Kartı ile Hangi Haklar Verilir?

Engelli kimlik kartı ile verilen haklar, Türkiye sınırları içerisinde pek çok sektörde geçerli olmaktadır. Engelli kimlik kartı sahipleri için verilen haklardan bazıları şunlardır:

Belediyelerin otoparklarında engelli vatandaşlar için özel olarak ayrılan otoparkların kullanım hakları bulunmaktadır. Toplu taşıma araçlarında ya da şehirler arası olarak yapılacak olan yolculuklarda belirli oranlarda indirim uygulanmaktadır. Engelli kartı ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma önceliği bulunmaktadır. Özel sektörde de engelli vatandaş çalıştırma yükümlülüklerinden dolayı istihdam önceliği bulunmaktadır. Belediyelerin sosyal işletmeleri içerisinde yapılacak olan ödemeler de indirim uygulanmaktadır. Yaşamsal aktiviteler dahilinde vergi indirimleri hakkı bulunmaktadır.

Engelli kimlik kartı almak isteyenlerin başvurularının sonuçlanmasının ardından kimliklerini aldıktan sonra bu hakların her birinden yararlanma olanakları bulunmaktadır.

Editör: TE Bilisim