Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Balkanlar

Almanya’nın Münih kentinde, Güvenlik Konferansı kapsamında Batı Balkanlar’la ilgili çıkan tartışmada Kosova Başbakanı Albin Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vuçiç kozlarını paylaştı.

Panel kapalı kapılar arkasında yapıldı, ancak Alman kanalı DW’in kaynaklarından bazı detaylar ortaya çıktı.

Kaynaklara göre panelden şu mesaj verildi: “Avrupa Birliği ve ABD, Batı Balkanlar’a sırt çevirmedi.”

Diğer liderlerinin katılımının yanı sıra en çok ilgi çeken ilk kez bu toplantılara Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin katılmasıydı.

Toplantı “Chatam Haus” ilkesine göre kapalı kapılar ardında yapıldı ve katılımcıların toplantının ayrıntılarını yayınlamasına izin verilmiyor.

Ancak sosyal medyada, kurulmaya çalışılan Minichengen fikrine karşı çıkan ve Berlin Sürecine geri dönmesini talep eden Kosova Başbakanı’n konuşmasının bir videosu yayınlandı.

“KOSOVA SIRBİSTAN İÇİN SADECE YÜKTÜR”

Başbakan Albin Kurti, Sırbistan ile görüşmelerle iligili üç ilke belirledi: “İlk- diyalog olmadan anlaşma yok. İkincisi- haritalarla diyalog yok. üçüncü – haritalarla ilgili cumhurbaşkanların katılımı olmayacak.”

Albin Kurti, bu şekilde Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Vuciç’i ve aynı zamanda medyada geniş çapta söylentileri olan Kosova ve Sırbistan’ın sınırlarında olası değişikliklere karıştığı konusunda Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’yı doğrudan eleştirdi.

Kurti, toplantı sırasında açıklamalarda bulunurken Kosova Sırbistan için artık sadece yük olduğunu kaydederek, “20 sene önce dünya Kosova’nın Sırbistan’dan kurtulmasına yardım ettiği gibi, şimdi de Sırbistan’ın Kosova’dan kurtulmasına yardımcı olmalı.” dedi.

VUÇİÇ KENDİSİYLE ÇELİŞİYOR

Vuçiç ise, Kurti’nin sözlerine karşı çıkarak, “Kosova hala 1244 kararına göre hala Sırbistan’ın bir parçası ve BM üye ülkelerinin yarısı ile dünya nüfusunun yarısından fazlası henüz Kosova’yı tanımıyor.” ifadelerini kullandı. Böylece Vuçiç, faşist zihniyeti bir daha ortaya koymuş oldu.

Diğer yandan, Sırbistan’nın B92 televizyonu Vuçiç’in açıklamalara yer verdi. Vuçiç, “Kosova hakkında elimizde çok şey olduğunu düşünüyorsanız, lütfen biz çocuk değiliz, saf değiliz. Kosova’daki her insan için savaşıyoruz, ancak insanlara yalan söylemek ve önümüzdeki 300 milyon yıl içinde her şeyin bizim olacağını söylemek istemiyorum.” diyerek Kosova’yı bir gün tanıyabileceklerini ihtimalini dışlamadı.

Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Balkanlar

Editör: TE Bilisim