Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Arnavutluk

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, sözde sınırların kaldırılacağını açıklamaları iki ülkenin vatandaşları tarafından büyük heyecenla karşılanmıştı. Ancak uygulamada, iki hükümet daha fazla önlem alınması için topu birbirine attı.

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kosova makamlarının Kosova-Arnavutluk sınırının kaldırılmasına olanak tanıyan bir karar vermeye sözde hazır olduklarını belirterek, “2020 yılının Kosova devletiyle Arnavutluk arasındaki sınır ve gelenekleri kaldırma kararıyla başlaması harika olurdu. O yüzden Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’yı bu kararı almaya davet ediyorum.” demişti.

Kosova ve Arnavutluk vatandaşları iki ülke arasındaki sınır kapılarında kontrole tabi tutulmaya devam ediyor.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ANLAŞMALAR UYGULANMADI

Ekonomi uzmanı Safet Gerxhaliu, Kosova medyasına açıklamalarda bulunarak iki devletin liderlerinin sınırın kaldırılmasıyla ilgili tekrarlanan açıklamaların, Avrupa ailesine yolculukta tutarlı olmayan popülist olduğunu söyledi. Kosova ve Arnavutluk arasındaki ekonomik işbirliğini kolaylaştırmak için yol altyapısına milyarlarca euro yatırım yapıldı. Her iki ülke de iki devleti daha kolay bağlayan yollar veya yaptılar. İki ülkenin hükümetleri, hem Priştine hem de Tiran iki ülke arasındaki engelleri ortadan kaldırmayı amaçlayan birçok anlaşma imzaladılar. Ancak Gerxhaliu’ya göre, uygulamada bu anlaşmaların çoğu uygulanmadı ve işletmeler bürokratik prosedürlerden sürekli şikayet ediyor.

Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Arnavutluk

Editör: TE Bilisim