Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye, tarihi günlerinden birini yaşadı. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, yapımına 2016’da başlanan, Rus gazını Avrupa ile buluşturacak olan TürkAkım Projesi’nin açılışı için İstanbul’a geldi. Açılışın, geçtiğimiz hafta duyurulan EastMed yani İsrail gazını Güney Kıbrıs ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanan projenin hemen sonrasına denk gelmesi, bölgedeki rekabetin ve karmaşık güç dengelerinin adeta bir göstergesiydi. Rus lider Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı baş başa görüşmede, iki ülkenin Libya’da farklılaşan siyasetiyle, İran-ABD gerilimi öne çıkarken, bu görüşmeyi en yakından takip eden ülkelerden olan Yunanistan’da da medya Erdoğan-Putin zirvesine geniş yer verdi.

ÇIKAR FARKLILIĞI HATIRLATMASI

Ana haber bültenleri büyük oranda bu gelişmeye ayrılırken, “Bölgenin iki otoriter lideri, ilişkilerinin stratejik ortaklığa yakınlaşmasını sağlayan adım atarak, TürkAkım projesinin açılışını yaptı” ifadeleri kullanıldı. Türkiye’nin Batı’dan gittikçe uzaklaştığına vurgu yapılırken, Rusya ile ortak çıkarları olduğu kadar; Suriye, Doğu Akdeniz ve Libya’da anlaşmazlıklar yaşadığı da hatırlatıldı.

TÜRKİYE BLOK DEĞİŞTİRMİŞ

Yunan medyası, TürkAkımı’na karşı EastMed projesi ile Yunanistan’ın bu saatten sonra Rusya’nın tamamen karşı bloğuna geçtiğini dile getirirken, aynı görüş Rus basınında da dile getirildi. Doğu Akdeniz’de Türkiye-Rusya işbirliğine karşı ABD destekli İsrail-Yunanistan-Güney Kıbrıs bloğunun oluştuğunun altı çizildi.

F-35 AÇILIMINA GEREKÇELENDİRME

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, dün tamamlanan ABD ziyaretinde F-35 jetleri projesine ülkesinin dahil olması için gerekli çalışmaların başlatıldığını hatırlatmıştı. Yunan kamuoyu, ABD ile olan ilişkilerin önemimin artmasının ispatı olarak Erdoğan-Putin ikilisinin TürkAkımı’nı coşkuyla açmasını gösteriyor. ABD’nin İran ile yaşadığı siyasi krizle Türkiye’nin öneminin Batı için daha da arttığı göz önüne alındığında, Batı ile Rusya-Çin blokunun soğuk savaşı Türkiye-Yunanistan rekabeti üzerinden açığa çıktığını söylemek yanlış olmaz.

Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Editör: TE Bilisim