Balkan ülkesi Karadağ’da 30 Ağustos Pazar günü yapılan genel seçimin ardından zafer ilan eden Sırp milliyetçileri, ülkedeki Müslüman nüfusunu hedef almaya başladı.

41 SANDALYE İLE ZAFER KAZANDILAR

NATO karşıtı tutumuyla bilinen ve Sırp Ortodoks Kilisesine (SPC) yakın olan Demokrat Cephe (DF) öncülüğündeki “Karadağ’ın Geleceği İçin” ittifakı toplamda 41 sandalye ile seçimi kazanırken seçim sonuçlarından güç alan ırkçılar bölgede 1990’lardaki soykırım öncesi süreci hatırlatan ürkütücü hareketlere girişti.

DÜKKANLARI YAĞMALADILAR

İttifakı destekleyen ırkçı faşitsler, Boşnaklara ait evlere saldırırken dükkanları yağmaladı. Boşnakların yaşadığı mahallelere, “Türkler defolun” diye yazan ırkçılar, geçmişte sayısız katliamlar yapmış olan Çetnik hareketine ait flamalar da salladı.

Ülkedeki Boşnak nüfusun endişeli olduğu belirtilirken, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, “Karadağ’daki olaylar 1990’ları hatırlatıyor” dedi.

BİR SANDALYE İLE HER ŞEY DEĞİŞEBİLİR

Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic’in liderliğini yaptığı DPS öncülüğündeki “Karadağ İçin Kararlı” ittifakı 30 milletvekili çıkarırken, NATO karşıtı tutumuyla bilinen ve Sırp Ortodoks Kilisesine (SPC) yakın olan Demokrat Cephe (DF) öncülüğündeki ‘Karadağ’ın Geleceği İçin’ ittifakı ise 27 sandalye elde etti. Muhalefet kanadının diğer oluşumlarından ‘Bizim Ulusumuz Barıştır’ ittifakı 10, ‘Siyahtan Beyaza’ ittifakı ise 4 milletvekili çıkarmayı başardı. Bu sonuçlara göre, ‘Djukanovic karşıtı’ 3 muhalif ittifak 81 sandalyeli Ulusal Mecliste 41 sandalye elde etti.

OLASI 3 SENARYO BULUNUYOR

Meclisteki ilk oturumun ardından cumhurbaşkanı parti temsilcileri ile hükümet kurma görüşmelerine başlayacak. Bu noktada, Mecliste çoğunluğu sağlayan tarafa hükümeti kurma görevi verilecek. An itibarıyla bu avantaj muhalif ittifaklarda olsa da aradaki fark yalnızca 1 sandalye.

Eğer muhalif kanat, fire verir ve çoğunluğu sağlayamazsa o takdirde cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini DPS’den bir isme verebilir.

İki taraf da seçimden sonra 90 gün içinde hükümeti kurmayı başaramazsa cumhurbaşkanı erken genel seçim kararı alma hakkına sahip.

Editör: TE Bilisim