Avrupa İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Osmani, yaptığı açıklamada, pazar günü yapılacak tarihi referandumu, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) ile NATO’ya üyelik süreçlerini ve Türkiye ile ilişkilerini değerlendirdi.

Referandumda “evet” diyecek seçmenin iradesinin hakim olması durumunda, bunu mecliste anayasal değişikliklere yansıtacaklarını kaydeden Osmani, “Yeterli katılımın sağlanacağı yönünde iyimserim. Ancak vatandaşlarımızın ülkede olmamaları nedeniyle küçük bir farkla yeterli katılım sağlanamazsa, meclisin oy kullanan çoğunluğun iradesine saygı duyacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“REFERANDUMUN BAŞARISIZ OLMA İHTİMALİ DÜŞÜK”

Osmani, referandum sürecinin başarısız olma ihtimalinin düşük olduğunu savunarak, zira vatandaşların, siyasi ve ekonomik bir öngörülemezliğin meydana gelmesi durumunda istikrarın tehlikeye gireceğini bildiğini ifade etti.

Osmani, Makedonya’nın başarılı bir referandum ile gelecek yıldan itibaren NATO üyesi olacağına dikkati çekerek, AB üyeliği için de AB Komisyonu’nun 2020-2025 döneminde belirlediği tarihi yakalayabilecekleri konusunda iyimser olduğunu dile getirdi.

“TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERDEN MEMNUNUZ”

Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog sürecine de değinen Osmani, “Balkanlar’da sınırların olmadığı bir gelecek gördüğünü” diye konuştu.

Osmani, Yunanistan ile anlaşmaya varılmasıyla Makedonya’nın komşularıyla hiçbir sorununun kalmadığının altını çizerek, Balkan ülkeleri arasındaki iş birliğinin yoğunlaşması için çabaladıklarını ifade etti.

Makedonya’nın Türkiye ile ilişkilerinden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Osmani, bu iki ülkenin her zaman iyi ilişkilere ve başarılı bir iş birliğine sahip olduğunu vurguladı.

Editör: TE Bilisim