Diriliş Postası Gazetesi Muhabiri Sümeyye Aksu – Ankara

Dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs Kovid-19 ülkemizde de çok sayıda kişide görüldü. Vatandaşlar, salgının ne kadar süreceği konusunda yaşanan belirsizlik nedeniyle gıda stokluyorlar. Küresel pandemi ilan edilen Kovid-19 salgınının dünyadaki tarımsal ürün arzını nasıl ve hangi ölçüde etkileyeceğine dair öngörülerin henüz yapılamadığını vurgulayan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, gelecek sene tarım ürünlerinde sıkıntı yaşanmaması için de tedbir alınmasını istedi.

GIDA ARZINDA BİR SIKINTI YOK

Konuk, “Ülkemizin muazzam bir tarımsal üretim potansiyeli var. 84 milyonu da daha fazlasını da doyuracak bir üretim kapasitesine sahibiz. Yeter ki, üreticinin ekim, dikim, çapa, hasat faaliyetleri aksamasın. Salgın bir gerçek. Bunu kabul edip tarladaki, seralardaki, çiftliklerdeki üreticiyi, çiftçiyi yatağa düşürmeden tarımsal üretimi nasıl sürdüreceğimizi düşünmemiz lazım. Tarım Bakanlığımız ile Sağlık Bakanlığımızın bir araya gelip salgını tarladan da uzak tutacak bir yol haritası çizmesi, gelecek sene gıda arzında sıkıntı yaşamamamız açısından hayati önemde” görüşünü dile getirdi.

Boş market raflarını gösteren haber ve sosyal medya görüntüleri ile ülkede sanki gıda arzında bir sıkıntı varmış gibi bir hava yaratılmasına ve insanların endişeye sevkedilmesine tepki gösteren Konuk, “Türkiye’nin en büyük gıda üreticilerinden bir şirketin yönetim mesuliyetini üstlenen biri olarak şunu söylemek istiyorum: Ülkemizde gıda arzında bir sıkıntı yok. Tüm işletmelerimiz tam kapasite çalışıyor. Sektörde salgın nedeniyle duran, üretimine ara veren işletme yok. Kaldı ki bu işletmelerin birçoğu tarımsal girdisini zaten önceki hasat sezonundan temin etti ve işliyor” dedi.

Kısa vadede gıdayı sıkıntıya sokabilecek tek etkenin panik olabileceğine dikkat çeken Konuk, “Günlük olarak işletmelere gelen süt, besi gibi girdilerde bir problem yok. Hayvan varlığımız salgın sebebiyle azalmadı. Seralardaki bitkiler kurumadı. Tarladaki kışlık ürünler bitmedi. Yani tarlada, seralarda, ahırda, ağılda, bahçede tarımsal faaliyet devam ediyor. Herkes müsterih olsun gıda üretim ve dağıtım zincirinde bir aksama, yavaşlama yok. Kısa vadede gıdayı sıkıntıya sokabilecek tek husus paniktir. Bütün vatandaşlarımızdan ricam ihtiyaçları ve tüketebilecekleri kadar gıda ürünü almalarıdır” ifadelerini kullandı

Editör: TE Bilisim