Fırat Nehri’nin doğusunda terör örgütlerine yönelik başlatılan Barış Pınarı Harekatı kapsamında Soçi’de varılan mutabakat sonrası teröristlerin çekilmesi için verilen 150 saatlik sürenin dolmasının ardından Mardin’nin Kızıltepe ile Nusaybin ilçeleri karşısındaki Suriye topraklarında Türk-Rus ortak kara devriyesi sona erdi.

DEVRİYELER 10 KİLOMETREYİ AŞABİLECEK

Rus ve Türk generaller, mutabakatta verilen 150 saatlik sürenin dolmasına saatler kala Ankara’da teknik detayların görüşüldüğü bir toplantı gerçekleştirdi. Bölgenin yer şekilleri, bitki örtüsü gibi coğrafi özelliklerini net şekilde yansıtan, büyük ölçekli bir harita üzerinde çalışan askeri heyetler tüm detayları en ince noktasına kadar inceledi. Kasım ayının ilk günü başlayacak devriyeler, yol kontrol noktaları ve gözlem noktaları arazi şartları, stratejik bölge ve hâkim tepelerin konuşlandığı yerlerin konumuna göre 10 kilometrenin dışına taşabileceği gibi iç kısımda da gerçekleştirilebilecek. 1 Kasım’dan itibaren her gün mutlaka devriye gerçekleştirilecek. Devriyelerde en az bir tim (9-11 asker) görev yapacak. Rusya ile mayın ve el yapımı patlayıcıların (EYP) tespiti ve imhası noktasında ortak çalışma ifa edilecek.

SİHA’LAR DA GÖREV BAŞINDA

Soçi Mutabakatı’nda belirlenen 10 kilometrelik alandan 30 kilometreye kadar ki 20 kilometrelik alan da Türk istihbaratının kontrolünde olacak. Bölgede, terörün kökünü kazımak amacıyla gerçekleştirilen operasyonlarda Mehmetçiğin gücüne güç katan yerli üretim İHA ve SİHA’lar görev alacak. Güvenli bölge içerisinde tek bir teröristin varlığı dahi tespit edilirse anında etkisiz hale getirilecek. Suriyeli sığınmacıların bölgeye güvenli ve gönüllü şekilde geri dönmesi için, Rusya ile Türkiye işbirliği yapacak. Bölgede çatışmadan etkilenen insanlara ihtiyaç duydukları insani yardım ağırlıklı, gıda ve hijyen malzemelerinin tedariki için de Türk Kızılayı başta olmak üzere ilgili kuruluşların çalışmaları da hız kesmeden sürüyor.

Editör: TE Bilisim