Kosova’nın iki tepe ismi Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi ve Başbakan Ramush Haradinaj, Sırbistan’la yaşanan sınır gerilimi konusunda görüş ayrılığı yaşıyor.

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kosova-Sırbistan sınır geriliminde, Belgrad yönetimi ile barışçıl anlaşma imkânının kaybedilmemesi gerektiğini söyledi.

Sırbistan ile böyle bir anlaşmaya varılmasında Kosova için öneminden konuşan Taci, bununla Kosova’nın BM, NATO ve Avrupa Birliği için uzun zaman hedeflenen üyeliğe varılacağını belirtti. Ancak, böyle bir anlaşmaya varılması için iki tarafın uzlaşmaya varması gerekliliğine işaret etti.

KOSOVA’YI KISA VADEDE TANIMAZLAR

Euroactiv haber portalına yazdığı bir makalede Thaci, “Anlaşma sadece tarafların uzlaşmasıyla sağlanabilir. Siz tekrar Kosova’nın şimdilik tüm olası uzlaşmaları yaptığını söyleyebilirsiniz. Sizinle uzlaşıyorum. Fakat gerçek, argümanlarımızdan daha güçlüdür. Sırbistan tarafından tanınma Avroatlantik yolculuğumuzda en büyük engeli oluşturuyor. Birileri Sırbistan’ın şartsız ve mevcut sınırlarda Kosova’yı tanıması gerektiğini söyleyebilir. Benden aynı şeyi istiyorum. Fakat Sırbistan’ı kısa bir sürede böyle bir şeyi yapması için ikna edebilir miyiz? Maalesef cevabım hayır olur” şeklinde değerlendirmede bulundu.

HARADİNAJ: TRAJEDİ OLUR

Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, sınırların yeniden düzenlenmesi Sırbistan ile anlaşmanın sağlanmasının geri dönüşü teşkil etmekle birlikte istikrarsızlık ve trajedilere yol açabileceğini uyardı. Haradinaj, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın asli görevlerinin ülke topraklarını korumak olduğunun bir kez daha altını çizdi. “Başbakan ve Cumhurbaşkanının görevi, Anayasa ve toprak bütünlüğünü korumaktır. Sınırların yeniden belirlenmesi ya da yeniden düzenlenmesi yardımıyla Sırbistan ile anlaşmaya varılması, istikrarsızlık ve trajediye yol açar” ifadesine yer veren Başbakan Haradinaj, sınırların yeniden düzenlenmesi fikri ile uzlaşmadığını bir kez daha vurgulamış oldu.

Editör: TE Bilisim