Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen 5. MED Akdeniz Diyaloğu Forumu’na katılı. Burada bir konuşma yapan Bakan Çavuşoğlu, daha sonra Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulunurken, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı Doğu Akdeniz mutabakatı sonrası Yunanistan’ın Libya Büyükelçisi’ni sınır dışı etme kararına sert tepki gösterdi. Çavuşoğlu, son NATO Dörtlü Zirvesi hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları:

“YUNANİSTAN GERÇEK YÜZÜNÜ GÖSTERMİŞTİR”

“(NATO planlarında) Türkiye taviz verdi yorumları doğru değil”

“Uluslararası hukuka uygun bir anlaşma yapıldı. Rum kesimi hariç bütün ülkelerle anlaşma yapabiliriz. Anlaşma gizli değil istenirse verilir. Ama telefonla tehdit şeklinde isterseniz Libya böyle bir tehdide boyun eğmez. Bir büyükelçinin sınırdışı edilmesi kabul edilemez. ”(Libya ile) İmzalanan mutabakat zaptı için büyükelçiyi sınır dışı etme kararını kınıyoruz. Libya bağımsız, egemen bir devlettir. Bu, Yunanistan’ın gerçek yüzünü göstermiştir”

BALTIK PLANI KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAK”

“Bizim plan (YPG/PYD/PKK’nın tehdit olarak nitelendiği) yayımlanmadan onların planı da (Baltık) kesinlikle yayımlanmayacak.

“(Doğu Akdeniz’de) Rum kesimi hariç bölgedeki tüm ülkelerle ikili ve çok taraflı anlaşmalar yapabiliriz.

Editör: TE Bilisim