Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de katıldığı Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu.

Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan-Azerbaycan sınırında Ermeni askerlerin açtığı ateş sonucu şehit olan Azerbaycan ordusu mensubu İbrahim Veliyev’e Allah’tan rahmet dileyerek konuşmasına başladı. Erdoğan, “Bundan kısa süre önce bir kardeşimiz daha şehit edilmiş, ona da Allah’tan rahmet diliyorum. Tüm Azerbaycan halkına, şahsım, heyetim, tüm milletim adına başsağlığı dileklerimi ifade ediyorum.” dedi.

“TAKDİRLE İZLİYORUZ”

Aliyev’in geçen yıl Rusya’da bir toplantıda ifade ettiği, “Yukarı Karabağ Azerbaycan’dır, ünlem.” sözlerine atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Aynı hususun altına imzamızı atarak burada ifade etmek istiyorum. 9 Şubat’ta düzenlenen Milli Meclis seçimlerinde aldığınız neticenin Azerbaycan’ımız için özellikle hayırlara vesile olmasını Allah’tan diliyorum. Bu seçimlerin huzur ve sükunet içinde tamamlanmasından büyük mutluluk, memnuniyet duyduk. Kıymetli kardeşim Sayın Aliyev’in önderliğinde gerçekleştirilen reform sürecini takdirle izliyor, takip ediyoruz…”

HEDEF 15 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ

“Reform sürecini desteklemek amacıyla her alanda tecrübelerimizi sizlerle paylaşmaya hazır olduğumuz ifade etmek isterim. Özellikle Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, TANAP, Star Rafinerisi gibi devasa ortak projelere birlikte imza attık. Şimdi bütün hedef yaklaşık 4,5 milyar dolar ticaret hacmini daha önce belirlediğimiz gibi 15 milyar dolara çıkarmak. Bu konuda kardeşimle mutabık kaldık. Bunun için bakan arkadaşlarımız ellerinden gelen gayreti ortaya koymalı.”

ALİYEV: VATANINIZA HOŞ GELDİNİZ”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Vatanınıza hoş geldiniz” diyerek ziyaretin büyük önem taşıdığını belirtti. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin dostluk ve kardeşlik temelinde kurulan stratejik ilişkiler olduğunu ifade eden Aliyev, “Geçtiğimiz yıl ilişkilerimiz açısından başarılı bir yıl oldu. Sizinle birkaç kez görüştük. Enerji, ulaştırma, tüm alanlarda önemli ilerlemeler kaydedildi. Bunlara örnek olarak TANAP’ın Avrupa sınırına ulaştırılmasını kaydedebilirim.” dedi.

Bugünkü toplantının Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin geleceği açısından önemli olduğunu vurgulayan Aliyev, imzalanacak anlaşmaların ilişkileri büyük ölçüde güçlendireceğini kaydetti.

TOPLANTI SONRASI ORTAK AÇIKLAMA

Toplantının ardından iki ülke delagasyonu, üzerinde uzlaşılan anlaşmayı törenle imzalarken sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Aliyev ortak basın toplantısı düzenledi.

Aliyev’in açıklamalarından satır başları:

“Azerbaycan devleti ve halkı Türkiye’nin yanındadır. Bizim birliğimiz ebedidir.”

“İŞBİRLİĞİMİZİ DAHA İLERİYE GÖTÜRME GAYRETİNDEYİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları: 

“Bugünkü imzalarla geleceğe yönelik çok çok önemli adımlar attık.”

Biz Azerbaycan’ın başarılarıyla iftihar ediyoruz. 20 yıl öncesine göre çok daha gelişen bir Azerbaycan var.

İş birliğimizi ve dayanışmamızı daha ileriye götürme gayretindeyiz.

“KARABAĞ, AZERBAYCAN KADAR BİZİM DE MESELEMİZDİR”

Siyasi noktada önemli bir adım, özellikle Nahçıvan ve Türkiye arasındaki demiryolu konusu. Bu, özellikle Nahçıvan’ın bağımsızlığını elinden alanlara bir cevap teşkil etmektedir.

Karabağ, Azerbaycan kadar bizim de meselemizdir. Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan’ın egemenliği ve toprak bütünlüğü temelinde çözüme kavuşturulması en büyük arzumuzdur.”

“(Azerbaycan ile) Ticaret hacmimizi 2023’te 15 milyar dolara çıkaracağız, hedefimiz bu.”

FETÖ ile mücadelede bize en fazla desteği veren ülke Azerbaycan’dır.

“HOCALI KATLİAMINI LANETLİYORUZ”

Yarın Hocalı Katliamı’nın 28. yıl dönünümü yad edeceğiz.

Hocalı’da 20. yüzyılın en büyük vahşetlerinden biri işlenmiştir.

Tarihe “Siyah Gece” olarak geçen Hocalı Katliamı’nı unutmadık unutmayacağız.

Hocalı Katliamı’nı 28. yıldönümünde bir kez daha lanetliyoruz.

Bu bir son dakika haberi.

Ayrıntılar Güncellenecek…

Editör: TE Bilisim