Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Türkiye’nin 70 yıllık rüyası olan temeli Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2008 yılında atılan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nde elektrik üretiminin başlamasıyla ekonomiye yıllık 412 milyon dolar katkı sağlanacak. Baraj, kaya dolgu tipinde dünyanın en büyüğü olmasıyla dikkati çekiyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 6 tribünden oluşan ilk tribünün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılmasıyla 1 milyon nüfuslu bir şehrin, tamamlandığında ise 6 milyon nüfuslu bir şehrin elektrik ihtiyacının karşılanacağını söyledi.

İlk tribünü Cumhurbaşkanı Erdoğan açacak

Türkiye’nin en büyük elektrik üretimi projelerinden biri olan Ilısu Barajı’nın altı tribününden ilki, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete alınacak. Hizmete alma törenine, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de katılacak.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dicle Nehri üzerinde inşa edilen Ilısu Barajı’nın kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye’nin dördüncü büyüğü konumunda bulunan Ilısu Barajı’nın önyüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından dünyada ilk sırada yer alacağını söyledi. Pakdemirli, barajın temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve bin 820 metre kret uzunluğuna sahip olduğunu dile getirdi.

18 MİLYARLIK DEV PROJEDE DÜĞMEYE BASILIYOR

Ilısu Projesi, yeniden yerleşim, tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve diğer inşaatlar ile beraber yaklaşık 18 milyar liraya mal oldu. Baraj inşaatı kapsamında çok sayıda köy yolu da yapılıyor. Bu çerçevede Midyat-Dargeçit yeniden yapılırken 52 km ulaşım yoluyla Dicle Nehri üzerine 250 metre uzunluğunda köprü inşa edildi. Ayrıca Batman-Siirt-Şırnak ve Diyarbakır’a ait köylerde de 237 km asfalt kaplı köy yolu yapılmaya başlandı. Bakan Pakdemirli, inşa edilen Ilısu Barajı’nın ve hidroelektrik santralinin her biri 200 MW gücünde 6 tribünden oluştuğunu belirterek, tesisin hizmete girmesiyle yıllık 687 milyon kWh elektrik enerjisi üretileceğini ve ekonomiye ilave 355 milyon lira katkı sağlanacağını açıkladı.

Pakdemirli, “Her ay bir tribünün daha hizmete alınmasıyla yılsonuna kadar barajın tam kapasiteyle üretime geçmesini hedefliyoruz. Toplam kurulu gücü 1200 MW olan santral tam kapasiteyle devreye girdiğinde, yılda ortalama 4120 GWh enerji üretimi gerçekleştirilecek. Böylece, sadece enerji üretiminden ekonomiye yıllık 412 milyon dolar katkı sağlanacak. Bu üretim rakamıyla 6 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacı karşılanabilecek” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim