Tahrif edilmiş Tevrat metinlerine dayanarak Nil Nehri’nden Fırat Nehri’ne kadar olan kısmı işgal etme hayali ile yaşayan İsrail Suriye’ye dönem dönem saldırılar gerçekleştirerek bu niyetini açıkça göstermeye başladı. Yaklaşık 70 yıl boyunca uyguladığı işgal politikası ile dünyanın gözü önünde Filistin’i yok etmeye çalışan İsrail Trump’ın ABD başkanı olması ile birlikte hedefini büyüttü. Yıllardır başta Türkiye’yi istikrarsızlaştırmak için politikalar üreten Siyonist ittifak 2003’te Irak ile başlayan işgal planına son dönemde Suriye’yi üç parçaya bölerek hız verdi.

Suriye’nin bölünmesini istiyorlar

Suriye’deki savaş durumunu kendi lehine çevirmek isteyen İsrail’in Suriye’nin birkaç parçaya bölünmesini ve Suriye’nin kuzeyinde bir “PKK devleti” kurulmasını istediği biliniyor. İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon geçen Mart ayında yaptığı bir konuşmada, “Suriye’de federalizm tarzı bir yapılanma olması gerektiğine inanıyoruz. Suriye’de bütünlüğün sağlanması sadece bir arzudur. Bunlar, Suriye üzerine yapılan stratejik ve sadece iyi niyetli yaklaşımlar. Suriye’de federalizm konuşulacaksa, zaten Beşar Esad öncülüğünde bir Alevistan var, ülkenin yüzde 30’unu kontrol ediyor. Türkler çok mutlu olmasa da Kürdistan da var. Suriye’de ve Irak’ta Kürtler’in bölgeleri var. Dürzistan da olabilir ve rejimle çalışabilir. Zaten şu anda da bunu yapıyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye’ye tepki gösteren Esed İsrail’e sessiz!

Türkiye’nin Fırat Kalkanı Operasyonu’na sert tepki gösteren Esed/Hamaney rejimi ise İsrail’in saldırılarına karşı ise sessiz kalmayı tercih ediyor. Rusya ve ABD’den de tepki almayan İsrail saldırılarını sıklaştırmaya başladı. Kasım ayının son günü Şam yakınlarındaki El Sabura’yı vuran İsrail dün de Şam’ın Mezze Askeri Havalimanı’nı vurdu. Suriyeli yetkililer henüz konuya ilişkin bir açıklama yapmazken, İsrail’in Haaretz gazetesi saldırının İsrail savaş uçakları tarafından yapıldığını açıkladı.

Editör: TE Bilisim