Günden güne gelişen teknoloji ile üretici firmalar her alanda çığır açan yenilikler ve gelişmeler ortaya çıkarmaktadır. İnsan sağlığını tehlikeye atmadan ve daha yaşanılabilir bir düzeye getirebilmek üretilen cihazlar üzerinde yenilikler yapılıyor.

Kusursuz bir varlık olan insan, yaptıklarında kusur işler oldu. Otomobil üreticilerinin ürettikleri ve geliştirmeye çalıştıkları “acil fren sistemi” can almadan duramıyor.

Amerikan Otomobil Birliği (AAA) kukla yayalar üzerinde yaptığı parkurunda frenleme sisteminin geç kaldığı görülmektedir. Araştırmacılar daha sonra yetişkin mankenlerini çocuk boyutunda bir versiyonla değiştirdiler ve sonuçlar çok daha kötüye gitti: çarpışma zamanın yüzde 89’unda gerçekleşti.

Araştırmacılar, sağa dönüşün ardından bir yaya ile karşılaşmak ve yol boyunca duran iki yetişkinin trafiğe dayanması gibi birçok senaryoyu test etti. İkinci senaryo, zamanın yüzde 80’inde bir çarpışma ile sonuçlanırken, birincisi yüzde 100’lük bir çarpışma oranı verdi.

Bu yeni araştırmanın neticesinde, yaya ölümlerinin rahatsız edici bir oranda arttığını gözlemlemek su götürmez bir gerçek. Valiler Karayolu Güvenliği Birliği’ne göre, ABD yollarında yaklaşık 20 yılda en yüksek rakam olan 6,227 yaya öldürüldü. Tehlikeli altyapı, güvenli olmayan sürüş davranışları ve Amerikan otomobil tüketicisinin daha büyük kamyonlar da dahil olmak üzere birçok faktör bu sonucu etkilemektedir.

Editör: TE Bilisim