ABD’nin, Suudi Arabistan petrol tesislerine yapılan saldırılardan sonra bu ülkeye konuşlandırdığı 4 Patriot hava savunma sistemi, 300 civarı asker ve bazı savaş uçağını geri çekeceği iddia edildi.

Wall Street Journal gazetesine konuşan ismini vermek istemek Amerikalı yetkili, Sultan Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki birkaç tane savaş uçağı dışında, Patriot bataryalarının yanı sıra ABD Hava Kuvvetlerine ait iki savaş uçağı filosunun da Suudi Arabistan’dan ayrılacağını ve donanmanın Basra Körfezi’ndeki askeri varlığını azaltmayı planladığını belirtti.

PETROL KRİZ ARALARINI AÇTI

Kararın asıl sebebinin, ABD ile Suudi Arabistan arasında yaşanan petrol krizi nedeniyle alındığı ifade ediliyor.

ABD’nin son adımı bazı yetkililer tarafından İran’ın artık Amerikan menfaatlerine acil bir tehdit teşkil etmediğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.

SUUDİ ARABİSTAN TANSİYONU ARTIRIYOR

Ayrıca koronavirüs salgınının da büyümesinde etkisi olan küresel petrol krizinin, ABD’li Cumhuriyetçiler nazarında Suudi Arabistan’ın üretimi artırması petrol piyasalarındaki kargaşayı alevlendiren bir neden olarak görülüyor.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, eylül ve ekim aylarında Suudi Arabistan’a, ülkedeki Amerikan sistemlerine ek olarak üç yeni Patriot bataryası, iki savaş uçağı filosu ve bir Terminal Yüksel İrtifa Alan Savunma (THAAD) Sistemi’nin konuşlandırılması talimatını vermişti.

TRUMP TEHDİT ETTİ

Bu arada ABD Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan’ı tehdit ettiği ortaya çıkmıştı. 2 Nisan’da Veliaht Prens MbS ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Trump, petrol üretimini azaltmamaları halinde askerlerini geri çekeceğini söylemişti.

Editör: TE Bilisim