Diriliş Postası Muhabiri Ebubekir Doğan/New York

Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede küresel salgın haline dönüşen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını 13 milyon 800 bin kişiye bulaştı. Ölü sayısı 590 bini aşarken, salgından en çok etkilenen ülke 3 milyon 620 bin vaka ile ABD oldu. Ülkede, salgın sebebiyle ölenlerin sayısı ise 140 bini aştı. ABD’de aralarında Arizona, Florida, Louisiana, Güney Carolina, Teksas, Georgia ve Alabama’nın bulunduğu eyaletler tam bir kapatma yoluna giderek önlem almaya çalışıyor. ABD’de elli eyaletin yirmi ikisinde Kovid-19’a bağlı vakalarda rekor bir artış gözleniyor. ABD genelinde her gün neredeyse elli bini geçen vaka sayısı görülürken, ölüm sayısı da bin olarak gerçekleşiyor.

MASKE SAVAŞLARI

Adeta maske savaşlarının yaşandığı ülkede New York başta olmak üzere birçok eyalette maske takmayanlara çeşitli hizmetlerden yararlanamıyor. Bu durum maske takmak istemeyen ABD’lilerle işletmeleri karşı karşıya getirdi. Walmart gibi büyük şirketler maske takmayanların işletmelerden hizmet alamayacağını açıklarken buna diğer büyük şirketler de yavaş yavaş katılıyor. CDC (Amerikan Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele Merkezi) maske takılması durumunda Kovid-19’un altı hafta içinde kontrol altına alınacağını açıklarken birçok eyalet bu durumu görmezden geliyor. En son Oklahoma valisi Kevin Stitt kendi eyaletinde maskenin zorunlu olmayacağını açıklarken, ABD genelinde virüs testi pozitif çıkan ilk vali de kendisi oldu.

NEREDE YANLIŞ ORADA TRUMP!

Pandemi sürecinde Donald Trump yönetimi ne yapılmaması gerekiyorsa onu yaptı. CDC’nin başı Dr. Anthony Fauci ile birçok kez karşı karşıya gelen Donald Trump yine bildik üslubu ile Fauci’ye saldırdı. Fauci, geçen ay yaptığı açıklamada, yasakların gevşetilmesinin yanlış olduğunu, erken bir gevşeme halinde günlük vaka sayılarının 100 bini aşabileceğini belirtmişti. Fauci, bu konuda haklı çıksa da Trump Yönetimi’nin eleştirilerinden kurtulamadı. Amerika’da her on kişiden yedisi Fauci’ye güvenirken, büyük bir çoğunluk Trump’ın Pandemi sürecini kötü yönettiğini düşünüyor. Pandemi başlangıcında New York’ta yaşananlardan ders almayan Trump yönetimi şimdi aynı hataların diğer eyaletlerde yaşanmasına sebebiyet veriyor. Bir çok eyalette hastaneler doluluk oranını çoktan aşarken, hemşire ve doktorlar kişisel koruma ekipmanları sıkıntısı yaşıyor.

JOE BIDEN 11 PUAN ÖNDE

Pandemi sürecinde yaşananlar seçim sürecinde olan ABD’de anket sonuçlarını da etkilemeye başladı. Mart ayından sonra yapılan anketlerin hiçbirinde yakın rakibi Joe Biden’ı geçemeyen Donald Trump son yapılan ankette bu durumnu değiştiremedi. NBC News ve Wall Street Journal’ın beraber yaptığı bir ankette Joe Biden oyların % 51’ni alırken, Donald Trump % 41’de kaldı. Aynı anketin geçen ay yayımlanan sonuçlarında Joe Biden % 49’ken Donald Trump % 42’ydi. Aynı ankette sorulan diğer sorularda Doland Trump’ı onaylayanların oranı % 42, onaylamayanların oranı ise % 56 olarak gerçekleşti.

EKONOMİYİ “İYİ” YÖNETİYOR

Ankete göre, Donald Trump’ın ekonomiyi iyi yönettiğini düşünenlerin oranı % 54 olurken, kötü yönettiğini düşünenlerin oranı % 42 oldu. Donald Trump’un Kovid-19’u iyi yönettiğini düşünenlerin oranı % 37 olurken, kötü yönettiğini düşünenlerin oranı % 59 olarak gerçekleşti. Donald Trump’ın ırklar arası ilişkiyi iyi yönettiğini düşünenlerin oranı % 33 olurken, iyi yönetmediğini düşünenlerin oranı % 63 olarak gerçekleşti. Anketlere bakıldığı zaman Joe Biden eğer ekonomi ile ilgili elle tutulur bir plan yapmazsa seçimi zora sokabilir, diğer sonuçlara bakılırsa Trump seçimi altın tepside Joe Biden’a hediye ediyor gibi duruyor.

TRUMP KARŞITLARI SALDIRI ALTINDA

Öte yandan aralarında Barack Obama, Joe Biden, Elon Musk, Jeff Bezos, Kanye West, Michael Bloomberg, Uber, Apple, Bill Gates, Warren Buffett gibi ünlülerin bulunduğu isimlerin Twitter hesapları ele geçirildi ve bu hesaplardan twitler atıldı. Atılan twitlerde belli bir yere bitcoin gönderilmesi durumunda gönderilen bitcoinlerin ikiye katlanacağını söyleyenler hackerler bu yolla binlerce dolarlık dolandırıcılık yaptı. Ele geçirilen hesaplara bakıldığında genelde hepsi bir şekilde Donald Trump karşıtı kişiler. Twitter yaptığı açıklamada konunun üzerinde çalışıldığını ve ilerleyen zamanlarda bir açıklama yapılacağını duyurdu. 15 Temmuz saat 15’te başlayan bu saldırı saat 18’e kadar devam etti. Twitter saldırıyı durdurmak için bu hesapların yeni bir ileti yazmasını durdurmak zorunda kaldı. Saldırı sonrası Twitter’ın borsadaki değeri yaklaşık dört puanlık bir düşüş yaşayarak milyonlarca dolar zarar açıklandı.

Editör: TE Bilisim