1-3 Nisan 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırma verilerine göre katılımcıların yüzde 90,6’sı 65 yaş üstü vatandaşlara sokağa çıkma yasağı uygulamasını doğru bulurken, bu yasağa uyduğunu belirtenler yüzde 94,9 oranında. Ayrıca yüzde 40,4’ü 65 yaş üzeri vatandaşlara uygulanan sokağa çıkma yasağının virüsün yayılmasını kısmen engelleneceğini düşünüyor.

AİLEME DAHA ÇOK VAKİT AYIRDIM: YÜZDE 18,4

Araştırmada sorulan “Sokağa çıkma yasağı hayatınızı nasıl etkiledi?” sorusuna katılımcıların yüzde 23,8 “İhtiyaçlarımı temin etmekte zorlanıyorum”, yüzde 22,0 “Dışarıda yürüyüp hava alamadığım için sağlığım bozuldu”, yüzde 18,4 “Evime ve aileme daha fazla vakit ayırma imkanım oldu”, yüzde 16,1 “Moralim bozuldu, kendimi artık işe yaramaz gibi hissediyorum”, yüzde 15,1 “Toplumun bize bakışının olumsuz hale geldiğinin hissediyorum” yanıtını verdi.

DEVLET GÖREVLİLERİNİN İHTİYAÇLARI KARŞILAMASI BEĞENİLDİ

Araştırma verilerine göre katılımcıların yarısından fazlasının (%51,5) 65 yaş üzerindeki vatandaşların sokağa çıkmamaları için alınan tedbirler arasında en çok; ihtiyaçlarının devlet görevlileri tarafından yerine getirilmesini beğenirken, ikinci sırada ise yüzde 29,3 oranla “Israrla sokağa çıkmaya çalışanlara para cezası verilmesi” tedbiri yer alıyor.

65 yaş üzeri vatandaşlara uygulanan araştırma verilerine göre 65 yaş üstü vatandaşların yüzde 38,6’sı ihtiyaçlarını karşılamak için başkalarının desteğine ihtiyaç duyarken, yüzde 33,5’i kısmen ihtiyaç duyduğunu belirtti.

“GENÇLERİN BAZI DAVRANIŞLARI DOĞRU DEĞİL: YÜZDE 81,6”

Katılımcıların yüzde 55,3’ü koronavirüs karşısında kendini gençlere kıyasla daha savunmasız hissederken, yüzde 81,6 bazı kişi ve grupların sokakta 65 yaş üzeri vatandaşlara yaptığı nezaketsizce davranışları yanlış buluyor. Yüzde 17,4’lik bir kesim ise yanlış bir davranış ama maksat virüsün yayılmasını önlemek olduğu için kabul edilebilir diyor.

“VİRÜS HAKKINDA BİLGİ SAHİBİYİZ: YÜZDE 98,0”

98,0’ı koronavirüs hakkında bilgi sahibi olduklarını belirtirken, yüzde 61,6’sı Türkiye’deki koronavirüs vaka artışlarının giderek artacağını düşünüyor ve yüzde 82,9’u koronavirüsüne karşı endişeye duyuyor. Katılımcılar bu endişenin büyük ölçüde (%45,8) bireysel olmadığını ve sevdiklerini kaybetme korkusu olduğunu belirtirken yüzde 28,3’ü virüsün ülke adına kötü ekonomik sonuçlar doğuracağından endişeleniyor.

“VİRÜS HABERLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR: YÜZDE 59,2”

Katılımcılara sorulan “Koronavirüs salgınına yönelik haberler/paylaşımlar/programlar sizi ne yönde etkiliyor?” sorusuna katılımcıların yüzde 59,2’si “Olumsuz etkiliyor” yanıtını verirken, yaklaşık her dört katılımcıdan biri koronavirüs haberlerini altı saat ve üzeri takip ettiğini belirtiyor. Ayrıca en fazla haber takibi yapılan mecra yüzde 67,4 oranla “Televizyon” oluyor.

Editör: TE Bilisim