Fransa’da güvenlik yasa tasarısına ve artan polis şiddetine tepkiler büyüyor.

Ülkede güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan güvenlik yasa tasarısı ve polis şiddeti protesto edildi.

Basın kuruluşları, sendikalar ve insan hakları derneklerinden oluşan “Genel güvenlik yasasına hayır” Kolektifinin çağrısıyla Fransa genelinde 100’den fazla eylem yapıldı.

500 BİN PROTESTOCU SOKAKLARDA

AFP Haber Ajansı’nın paylaştığı bilgiye göre protestolara sıkı Kovid-19 tecridine rağmen 500.000 kişi katıldı.

Paris’teki Republique Meydanı’ndan toplanan binlerce eylemci, Nation Meydanı’na kadar yürüdü.

Tasarı ve polis şiddeti karşıtı pankartlar taşıyan göstericiler, “(Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron istifa” sloganları attı.

MACRON BASKISINI ARTIRDI

Eylemde polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Polis, protestoculara biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler, birçok çöp bidonu ve araç ile bir kafeyi ateşe verdi.

Göstericilerden Raphael Henry ise özgürlüklerin savunulması gerektiğini söyledi.

“Devletin sosyal hareketlere baskı uygulamak için, polisin halka daha kolay şekilde baskı yapmasını sağlayan yasanın geçirmesini istemiyoruz. Macron yönetimi sosyal hareketlere baskı uygulayarak kapitalist sınıfı korumaya çalışıyor.” ifadesini kullanan Henry, Macron’un bu tasarıyla polis şiddetinin görünür olmasını engellemek istediğini belirtti.

POLİS ŞİDDETİ PROTESTO NEDENİ

Mathilde isimli avukat da Fransa gibi ülkede böyle bir yasa tasarının hazırlanmasını şaşkınlıkla karşıladığını kaydetti.

Paris’te çadırlarda barınmaya çalışan göçmenlere ve Afrika kökenli gencin polis şiddetine maruz kalmasına tepki gösteren Mathilde, “Tüm bunlara ve polis şiddetine isyan etmemiz gerekiyor.” dedi.

Mathilde, bu polis şiddetinin meşru olmadığını vurguladı.

Editör: TE Bilisim