Belirsizlik içerisindeki Balkanlar, ateş çemberine dönen Ortadoğu ve sömürülmedik tek taşı dahi kalmayan Afrika’nın kurtuluş umudu olan Türkiye, sürekli istikrara kavuşup, küresel güçlüğe doğru yürümek için gerekli adımı dün attı.

Çankaya Köşkü’nde görüşen Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1977’den bu yana yerli ve milli liderler Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş, Turgut Özal’ın mücadelesini sonuca bağladı. Başbakan Yıldırım ve MHP lideri, başkanlık teklifi konusunda uzlaşmaya vardı. Başbakan Yıldırım, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında teklifin içeriğine değinirken referandum için de tarih verdi.

Yıldırım, teklif konusunda AK Parti ve MHP’nin fikir birliğine vardığını, bu bağlamda da teklifin önümüzdeki hafta Meclis’e gönderileceğini dile getirerek, “Müzakereler belirli bir olgunluğa erişmiştir ve son gözden geçirmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta inşallah AK Parti olarak, Anayasa değişiklik teklifimizi TBMM’ye sunmuş olacağız” diye konuştu.

Partiye bağlı olacak

Yıldırım, daha önce pürüze neden olduğu iddia edilen Cumhurbaşkanı-parti ilişkisi konusunda da anlaşmanın sağlandığını aktararak, “Bu değişiklikte cumhurbaşkanının eğer seçilirse partisiyle ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur. Mevcut Anayasa’da ‘Partisiyle ilişiği kesiliyor’ hükmü var. Bunun yerine partisiyle ilişiği devam edecek” dedi. Başbakan, teklifinin Meclis’te kabulünün ardından 60 gün içerisinde referanduma gidileceğini ifade ederken, yaz mevsiminin başlangıcını işaret etti.

Haftaya Meclis’te

Yıldırım, teklif konusunda AK Parti ve MHP’nin ortak fikir birliğine vardığını, bu bağlamda da teklifin önümüzdeki hafta Meclis’e gönderileceğini dile getirerek, “Müzakereler belirli bir olgunluğa erişmiştir ve son gözden geçirmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta inşallah Adalet Kalkınma Partisi olarak, Anayasa değişiklik teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunmuş olacağız” diye konuştu.

Partili Cumhurbaşkanlığı

Yıldırım, daha önce pürüze neden olduğu iddia edilen Cumhurbaşkanı- parti ilişkisi konusunda da varılan mutabakatı açıkladı. Seçilmiş cumhurbaşkanının partisinden bağımsız olmayacağını vurgulayan Yıldırım, “Şüphesiz sunacağımız bu teklif, MHP’nin de üzerinde mutabık kaldığı veya müzakere edip uzlaştığımız bir metin olacak. Dolayısıyla Meclis görüşmelerinde buna göre de işlem görecek. Bu değişiklikte cumhurbaşkanının, eğer seçilirse, partisiyle ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur. Mevcut anayasada ‘partisiyle ilişiği kesiliyor’ hükmü var. Bunun yerine partisiyle ilişiği devam edecek” dedi.

Yazın başında referandum

Başbakan, referandumun bir aksilik yaşanmaması durumunda en geç haziran ayına kadar yapılacağının bilgisini vererek, “Yasa çok açık, Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor. Dolayısıyla Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra, Meclis kabulünden sonra 60 günlük süre daha buna ilave edebilirsiniz. Eğer bütün her şey yolunda giderse yazın başında inşallah böyle bir durum olabilir” şeklinde konuştu. MHP lideri Bahçeli ise uzlaşı için hayırlı olsun temennisinde bulunurken, şunları söyledi: “Görüşmemiz son değerlendirmeler ışığında olumlu geçmiştir.  İnşallah çok kısa bir süre içerisinde TBMM’ye bir metin sunulmuş olacaktır”

Başbakanlık makamı ortadan kalkacak!

TBMM Anayasa Komisyonu Mustafa Şentop’ta AK Parti’nin teklifinin detaylarını değerlendirdi. Şentop, parlamenter sistemin aksine başkanlık sisteminde 2 başlılığın ortadan kalkıp, kuvvetler ayrılığının sağlanacağını belirterek, şunları kaydetti: “Başkanlık sisteminde, Başbakan ve Hükümet ile Cumhurbaşkanlığı makamı birleştirilmiş olacak. Ayrıca Başbakanlık diye bir görev olmayacak, Cumhurbaşkanı Başbakanın da görevlerini üstlenmiş olacak. Parlamenter sistemde çift başlılık var, bir tarafta Başbakan ve Hükümet, öbür tarafta Cumhurbaşkanı var. Bu ayırım, Başkanlık veya Cumhurbaşkanlığı sisteminde ortadan kalkıyor.”

Editör: TE Bilisim