Araştırma Şirketi Areda Survey, 20 yaş altı gençlerin yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını döneminde neler hissettiğini merak etti ve ‘20 Yaş Gözünden COVID-19’A Bakış Araştırması’ gerçekleştirdi. 12 – 14 Mayıs 2020 tarihleri arasında bin 369 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmada karantina döneminde geçirdikleri vakitten, 20 yaş altına uygulanan sokağa çıkma yasağına kadar çok sayıda soru yöneltildi ve dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı.

SOSYAL MEDYA KULLANIMI ARTTI

Koronavirüs salgını nedeniyle 20 yaş altına uygulanan sokağa çıkma yasağı gençlerde sosyal medya kullanımını artırdı. Kovid-19 salgını öncesini göz önünde bulundurduklarında evdeki zamanlarını nasıl geçirdikleri sorulan araştırmada gençlerin büyük çoğunluğu (%70,5) koronavirüs salgını öncesine oranla sosyal medya kullanımlarında artış olduğunu belirtirken, gençlerin yüzde 49,1’i dizi ve filim içerikli dijital platformlara daha fazla vakit ayırmaya başladı.

“HAREKETSİZLİK YORDU”

“Sokağa çıkma yasağı hayatınızı nasıl etkiledi?” diye sorulan araştırmada gençlerin yüzde 66,6’sı evde durmaktan çok sıkılırken, yüzde 66,1’i sürekli aynı şeyleri yapmak psikolojisinin bozulduğunu belirtti. Aynı zamanda yüzde 64,1’i ise “Genç bir birey olarak hareketsiz kalmak beni yordu” yanıtını verdi.

SOKAĞA ÇIKMA İZNİNDEN MEMNUNLAR

Araştırma sonuçlarına göre gençlerin yüzde 38,7’si 20 yaş altına uygulanan sokağa çıkma yasağının virüsün yayılmasını azalttığını düşünse de uygulanan bu yasağı doğru bulmuyor. Gençlerin yüzde 58,5’i 20 yaş ve altına uygulanan sokağa çıkma yasağını doğru bulmazken yüzde 44,2’si uygulanan yasağın tamamen kaldırılması gerektiğini düşünüyor. Gençler, yüzde 65,5 oranla 15 – 20 yaş grubuna belli günlerde ve belli saatlerde yürüyüş mesafesinde sokağa çıkma izninin verilmesinden memnun.

“ÖZGÜRCE DOLAŞMAYI ÖZLEDİK”

“Koronavirüs salgın süreci boyunca en çok neleri özlediniz” diye sorulan araştırmada “Dışarıda özgürce dolaşabilmeyi” yanıtı yüzde 73,9 oranla en çok özlenen şeylerin başında yer aldı. Daha sonra yüzde 72,4 “Arkadaşlarımla vakit geçirmeyi”, yüzde 49,8 “Sevdiklerimle kucaklaşmayı ve sarılmayı” ve yüzde 45,0 “Kafe ve restoranlara gitmeyi” yanıtını verdi.

SAĞLIK BAKANLIĞINA TEVECCÜH ARTTI

Araştırmada sorulan “Sağlık Bakanlığı’nın, koronavirüssalgını ile ilgili süreç yönetimini başarılı buluyor musunuz?” sorusuna yüzde 86,9 “Evet”, yüzde 13,1 “Hayır” yanıtı verildi.

UZAKTAN EĞİTİMİ SEVMEDİLER

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle sınıf ortamındaki eğitimlerin ertelenmesi, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) dijital ortamda uzaktan eğitim çalışmaları gençler tarafından beğenilmedi. 20 yaş altı öğrenci gençlerin yüzde 69,6’sı Pandemi döneminde internet üzerinden uygulanan eğitim sisteminden memnun değilken, yüzde 45,9’u internet üzerinden verilen eğitimi başarısız, yüzde 29,1’i ne başarılı ne başarısız buldu.

Editör: TE Bilisim