Ailelere yapılacak 2. faz yardımın detayları belli oldu. Sosyal yardımdan faydalanan vatandaşlar 2. faz yardımının ne zaman verileceğini merak ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyuna duyurduğu ve koronavirüsle mücadele için ikinci faz sosyal yardım programının detaylarını açıkladı. İkinci fazda halihazırda sosyal yardım alan ve birinci fazda dağıtılan 1000 TL’lik destekten faydalanmamış, 2 milyon 300 bin haneye 1000’er lira nakdi destek verilecek. Peki 2. faz yardım ne zaman verilecek? Sosyal yardım başvurusu nasıl ve nereden yapılır? Konuya ilişkin tüm detaylar haberimizde…

Sosyal yardım başvurusu nasıl ve nereden yapılır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca, “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu” veya “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun” kapsamında düzenli merkezi sosyal yardım alan 2 milyon 111 haneye, Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi Destek Programı kapsamında herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın 1000’er lira ödeme yapıldı.

2. faz yardım ne zaman verilecek?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk canlı yayında hem iş verenler hem de çalışanlar açısından önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Selçuk, sosyal yardım 2. faz ödemeleriyle ilgili şunları söyledi; Sosyal yardım modellerimizi de 3 faza ayırdık. Birinci fazda belirlediğimiz kriterler ışığında 2,1 milyon haneye 1000 liralık desteğimizi ilettik. Bu her ay gönderdiğimiz periyodik payları da biz 135 milyondan 180 milyona çıkarmıştık. Önümüzde ramazan ayı da olduğunu dikkate olarak bu ay 2 periyodik pay gönderdik. Dolayısıyla sosyal yardımlaşma dayanışma vakıflarımıza bu ay 360 milyon ulaşmış durumda. Dolayısıyla vakıflarımız da ildeki valilerimiz ve kaymakamlarımızla beraber buradan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaşabilecekler. Faz 1’de 2,1 milyon haneye ulaştıktan sonra faz 2’de de belirlediğimiz 2,3 milyon hane var. Bunları da biz belli kriterlerle tespit ettik. Daha sonra bu tespit ettiğimiz kriterlerle vakıflarımıza tekrar gönderdik ki bir ön değerlendirme de yapabilsinler diye. Bu ön değerlendirme sonucunda sahada bir araştırma da yapılmış oldu. Bize tekrar dönüşler oldu. Umuyoruz ki haftaya sosyal yardımlaşma dayanışma vakıflarımız aracılığıyla belirlediğimiz 2,3 milyon haneye de bu yardımları ulaştırabileceğiz. Bu süreçte toplamda 4,5 milyon haneye ulaşmış olacağız.

Başvurusu nasıl ve nereden yapılır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında ilk etapta verilen 1000’er liralık destekten faydalanmamış, ihtiyaç sahibi 2 milyon 300 bin haneye daha 1000’er lira nakdi destek verileceğini açıkladı. İkinci faz yardımlar için başvuruya gerek yokken, üçüncü faz yardımlar için e-Devlet’ten online başvurular alınacak ve yardımlar başvuruların değerlendirilmesinin ardından başlayacak.

Hak sahiplerine yapılacak sosyal yardım ödemelerinin 3 Nisan’dan itibaren PTT görevlileri, bekçiler ve kolluk birimleri vasıtasıyla kararlaştırılan 5 gün içinde kendi ikametlerinde yapılacağı bildirildi. PTT Kartı olan vatandaşlar 1.000 TL’lik desteği tüm kamu bankalarının ATM’lerinden komisyonsuz olarak çekebilecek.

Editör: TE Bilisim