Ağır engelli, hasta ve yaşlı olup günlük yaşamını sürdürmekte bakıma muhtaç vatandaşların bakımını üstlenen ve evde bakım parası şartlarını haiz olan yakınlarına devletin ödediği evde bakım maaşı paraları her ayın 15’i gibi hesaplara aktarılıyor. Ödemeler il bazında gerçekleştiğinden her ilde ödeme tarihi de aydan aya değişiklik gösterebiliyor. Vatandaşlar Ekim ayı evde bakım maaşı paralarının ödenip ödenmediğini öğrenmek için bulundukları illerde evde bakım aylığı paraları ne zaman yatacak, yattı mı gibi soruları araştırıyor. Ekim ayı evde bakım parası ne zaman yatacak konusu da bu kapsamda yanıt bekleyen sorular arasında. Peki, Evde bakım parası yatan iller listesi! 11 Ekim evde bakım maaşı İstanbul, Antalya, Ankara’da yattı mı, ne zaman yatacak? Detaylar haberde.

Evde bakım parası yatan iller listesi! 11 Ekim evde bakım maaşı İstanbul, Antalya, Ankara’da yattı mı, ne zaman yatacak?

11 Ekim 2020 Pazar günü itibariyle evde bakım parası yatan iller listesi şöyle;

1- Tokat

2- Karabük

3- Hatay

4- Aksaray

Evde bakım parası şartları neler?

Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporuna sahip olunması

Ağır hasta veya ağır engelli olup günlük yaşamını sürdürmekte bakıma muhtaç halde olunması

Aylık gelirin net asgari ücretin 2/3’ünden daha fazla olmaması gereklidir.

Gerekli koşulların mevcut olması durumunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüklerine yapılan başvurular kurum yetkilileri tarafından yerinde incelenerek karara bağlanır. Evde bakım maaşı almasına karar verilen vatandaşların durumu ise yapılan rutin kontrollerle takip edilerek engel veya muhtaçlık durumu devam ettiği sürece evde bakım aylığı ödenmeye devam edilir.

Evde bakım maaşı yatan illeri sorgulama

Evde Bakım aylığı ödemeleri E Devlet üzerinden sorgulanıyor. TC kimlik numarası ve E Devlet şifresi kullanarak giriş yapılan sistemin arama çubuğuna “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” yazın ve butona tıklayın. Ardından açılan sayfada maaş ödemesi ile ilgili detayalar çıkıyor. Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama özelliği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sekmesinin altında tüm detaylara ulaşılabiliyor.

E-DEVLET ÜZERİNDEN EVDE BAKIM PARASI SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYIN

SMS ile evde bakım maaşı sorgulama nasıl yapılır?

Evde bakım aylığı alanlar sorgulama yapmak için telefonlarının SMS özelliğini de kullanabilir. Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747’e SMS atarak bakiye takibi yapabilirler. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 SMS ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir.

2020 Temmuz ayı evde bakım maaşı kaç TL oldu?

2020 yılında, memur maaş katsayısına bağlı olarak 65 yaş aylığı, engelli yardımı, engelliler için evde bakım parası başta olmak üzere tüm sosyal yardımlara zam yapıldı. Sosyal yardımlarda yüzde 5.49 oranında artış yapıldı.

Buna göre, 2019 yılında 1.384 lira tutarındaki evde bakım desteği, 2020 yılında 1.460 liraya yükseltildi.

Evde bakım parası almak için nereye başvurulur?

Evde bakım maaşı alabilmek için ağır hasta ya da ağır engelli kişinin ikametgahının bulunduğu il veya ilçedeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizemtler Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüklerine başvuruda bulunulur.

Başvurunun ardından yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucu, gerekli şartları haiz olan vatandaşlara ‘evde bakım maaşı’ bağlanır.

Editör: TE Bilisim