Diriliş Postası Gazetesi Suriye Muhabiri Ceyhun Aşirov’un analiz haberi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasındaki yapılacak görüşmenin ana gündem maddesi; Türkiye-Suriye sınırları özellikle Münbiç ve Ayn el-Arap’ın (Kobani) statüsü olacaktır.

Bilindiği gibi Türkiye, Barış Pınarı Harekatı’nın ilk aşaması olan Tel Abyad ve Rasulayn bölgesini PKK’dan aldıktan sonra harekatın ikinci aşaması olan Ayn el-Arap ve Münbiç’e yönelecekti ama Rusya ABD’nin bölgeden çekilmesi ile Münbiç ve Ayn el-Arap’ta ‘’bayrak çekerek’’ TSK’nın hareketini bir nevi engellemiş ve o bölgede YPG’yi defakto olarak korumaya almış durumdadır. Dün gece ise Rus askeri heyeti Haseki bölgesine giderek YPG ile görüşmeler gerçekleştirdi.

RUSYA’NIN DESTEĞİ YPG/PKK GÜÇLENDİRİR

Bugüne kadar YPG/PKK bölgesine müdahile etmeyen rejim ve Rusya, TSK’nın harekete geçmesi ile sınır bölgesine yerleşmeye çalışıyor.

Özellikle Deyri Zor, Haseki ve Haleb/Eşrefiye’de birlikte hareket eden YPG militanları ile rejim unsurları bu sefer aynısını Ayn el-Arap ve Münbiç’te de yapmak istiyorlar.

Öncelikle şunun altını çizmek lazım, YPG ile Rejimin dolaysıyla Rusya’nın Ayn el-Arap ve Münbiç’i birlikte yönetmeleri demek Ankara açısından o bölgeden YPG’nin tasfiye olması anlamına gelmiyor.

Tel Rifat ve Haseki örneğinde göründüğü gibi bu bölgeleri birlikte yönetmelerine rağmen YPG zayıflamıyor tam tersine organize olarak Afrin ve Türkiye’nin kontrolündeki diğer bölgelere de saldırılarını sürdürüyor.

AYN EL-ARAP VE MÜNBİÇ NEDEN ÖNEMLİ?

Türkiye açısından bir başka önemli nokta ise Barış Pınarı Harekatı ile PKK’dan alınan Rasulayn ve Tel Abyad arasındaki bölgenin Suriye içinde bir ‘’ada’’ konumunda kalmayıp daha önce Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları ile alınan Cerablus, El Bab ve Afrin’e  geçiş oluşmasıdır. Dolaysıyla Ankara bölgeyi daha kolay yönetmek, PKK’nın Ayn el-Arap ve Münbiç’ten tamamıyla tasfiye etmek ve Fırat Kalkanı bölgesi ile bir geçiş oluşturmak için Münbiç ve Ayn el-Arap’a girmek isteyecektir. En azından şehir merkezlerine olmasa bile Türkiye sınırından 5-10 km içeri girmeyi mutlaka talep edeceği değerlendiriliyor.

RUSYA STRATEJİSİNDE MÜNBİÇ’İN DEĞERİ

Rusya ve rejim açısından ise Türkiye ve Suriye Milli Ordusu’nun bölgeye girmesinin bazı sakıncaları var. Özellikle Münbiç, Suriye’nin kuzeyinde hem geçiş noktası hem de Haleb’i elektrik ve su bakımından besleyen bir bölge olması nedeniyle son derece stratejik bir yerdir. Ayrıca Münbiç’de Suriye muhalefetinin ciddi bir tabanı vardır bundan dolayı bu kadar önemli bir bölgenin Türkiye’nin dolaysıyla Suriye muhalefetinin kontrolüne geçmesini Rusya ve Esed rejimi istememektedir.

Ayrıca Rusya PYD’ye ‘’mutlak karşı’’ olmaktan ziyade kendi kontrolündeki bir PYD’nin tamamı ile yok olmasını istemiyor.  Nitekim Moskova’nın daha önce hazırladığı Anayasa taslağında PYD’ye özerklik statüsü vardı. En genelde ise Esed rejimi ve İran kendilerine PKK’dan ziyade bir numaralı tehdit gördükleri Suriye muhalefetinin doğal olarak güçlenmesini ve alan kazanmasını istemiyorlar bundan dolayı da müttefikleri ile beraber Türkiye’nin dolaysıyla Milli Ordunun daha fazla alan ve güç kazanıp Suriye masasında var olmalarını kabul etmiyorlar.

Bütün bunları göz önüne alırsak Türkiye ve Rusya liderleri arasındaki Soçi’de yapılacak zirve zorlu geçeceği gözüküyor.

Editör: TE Bilisim