Diriliş Postası Muhabiri Sümeyye Aksu/Ankara

İçişleri Bakanlığı’nca, 11 Nisan 24.00’den itibaren 12 Nisan saat 24.00’e kadar ‘büyükşehir’ statüsündeki 30 il (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak il sınırlarında “sokağa çıkma” yasağı getirildi. İçişleri Bakanlığı, yayımladığı genelgeyle yasağın detaylarını ve açık olacak işyeri, işletme ve kurumları açıkladı.

TAVSİYELERE UYULUYOR

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda; salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma adına birçok tedbir kararı alınarak hayata geçirildi” denildi.

FIRINLARA YASAK YOK

İçişleri Bakanlığı’ndan hafta sonu 31 ildeki ‘sokağa çıkma’ yasağına ilişkin valiliklere gönderilen genelge ile fırın ve unlu mamûl ruhsatlı iş yerleri ile hastaneler ve eczaneler, sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin üretiminin yapıldığı iş yerleri, “kısıtlama” kapsamı dışında bırakıldı. Fırınlarda üretilen ekmeğin dağıtımında görevli araçlar ve çalışanlar ile Kızılay’ın koordinesinde kan ve plazma bağışı için randevusu olan ise yasaktan muaf tutuldu.

TEMEL İHTİYAÇLAR “YASAK DIŞINDA”

• Hafta sonu sokağa çıkma yasağının uygulanacağı 31 ilde fırın ve unlu mamûl ruhsatlı iş yerleri ile hastaneler ve eczaneler açık olacak.

• Sokağa çıkma yasağının uygulanacağı 31 ilde, tüm sağlık ürünleri ve tıbbî malzemelerin üretiminin yapıldığı iş yerleri açık olacak.

• Sağlık kurumları, eczaneler, zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları sokağa çıkma yasağı dışında tutuldu.

• Genelgeye göre; birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemlerini gerçekleştirecekler, sokağa çıkma yasağı dışında tutulacak.

• Hafta sonu sokağa çıkma yasağının uygulanacağı 31 ilde, PTT, kargo ve su dağıtım şirketi, demir çelik ve cam sektörlerinde faaliyet yürüten iş yerleri, fırın, soğuk hava depoları gibi çalışması zorunlu bulunan yerler açık olacak.

• Fırınlarda üretilen ekmeğin dağıtımında görevli araçlar ve çalışanlar, sokağa çıkma yasağının dışında tutuldu.

• Kızılay koordinesinde kan ve plazma bağışı için randevusu olanlar, hafta sonu 31 ildeki sokağa çıkma yasağının dışında tutuldu.

• Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon gibi kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar yasağın dışında tutulacak.

Editör: TE Bilisim