Evlilik tazminatı almak için işyeri ile ilişkisini kesmek isteyen kadın, çalıştığı kuruma tazminat talebini içeren dilekçe sunar. Dilekçe kısa süre içerisinde işleme alınır ve kişi tazminatı alarak talep edilen süre sonunda işyeriyle ilişkisini keser. Brüt olarak hesaplanan tazminattan yapılan tek kesinti damga vergisidir. Peki, evlilik tazminatı hesaplama nasıl yapılır? İşte evlilik tazminatı hakkında bilinmesi gerekenler.

Evlilik tazminatı hesaplaması nasıl yapılır?

Evlilik tazminatı hesaplama işlemi işyerinde çalışılan süre ile brüt maaşın çarpılması sonucu elde edilir. Bunun üstüne eklenen yemek ve prim ücretleriyle birlikte evlilik tazminatı hesaplanmış olur. Bu haktan yalnızca kadınlar yararlanabilir. Evlilik tazminatı aynı zamanda kadınlara özel kıdem tazminatı olarak da adlandırılır. 2020 itibariyle evlilik sebebiyle işinden istifa eden kadınlara sağlanan bu hak için kişilerin çeşitli koşulları karşılaması gerekir. Bu koşullar şu şekilde özetlenebilir:

Evliliği takip eden sene içerisinde işten ayrılmak İstifa dilekçesine evlilik cüzdanının bir kopyası eklemek ve durumu dilekçede açıkça izah etmek

Evlilik tarihi için cüzdanda yazılı tarih geçerlidir.

Evlilik tazminatı alma şartları nelerdir?

Koşulları sağlamasına rağmen evlilik tazminatı alamayan bir kadın işverenine dava açarak tazminatını tahsil edebilir. Evlilik sebebiyle işten ayrılan ve işyerinden tazminat alan bir kadın aynı işyerinde yeniden çalışabilir. Evlilik tazminatı alma şartları şöyle sıralanabilir:

Evlilik işlemi belgelenmelidir. Dini nikah ve düğün gibi etkinlikler kişileri resmi olarak evlendirmez. Aynı işyerinde minimum bir yıl çalışıyor olmak gerekir. Evlilik tarihinin üstünden bir yıldan fazla süre geçmişse böyle bir haktan yararlanılamaz. İşten ayrılma nedeninin evlilik olduğundan dilekçede mutlaka bahsedilmelidir. Bu dilekçe noterde onaylatılmalıdır. Noter onaylı olmayan dilekçeler karışıklık sırasında kaybolabilir yada işverenler durumu zorlaştırabilir.

Evlilik nedeniyle işten istifa etme dilekçesi nasıl yazılır?

Evlendikten sonra işten ayrılmak için dilekçe yazma işlemi basit bir dilekçe kalıbıyla halledilebilir. Bu dilekçe aşağıdaki detayları içerir:

İşe başlanan tarih Resmi nikahın kıyıldığı tarih İlgili kanun ve maddesi (1475 S. Kanunun 14. maddesi) İş sözleşmesinin fesih tarihi

İhbar tazminatı nedir?

İhbar tazminatı işverenlerin çalışanları habersiz yada vakitsiz bir biçimde işten çıkarması sonucunda çalışanlara ödedikleri tazminattır. Evlilik arifesinde olan kadınların evlilik tazminatı almasını engellemek adına işverenler bazen haksız sebeplerle bu kişileri işten atabilirler. Böylesi durumların önüne geçmek için geliştirilmiş olan bu tazminat biçimi vakitsizce işten çıkartılan pek çok kişi için geçerli olabilmektedir. Çalışan ve işveren arasındaki şeffafiyeti sağlama amacı güden bu tazminat uygulaması işverenlere de hizmet etmektedir. İşten ayrılmak isteyen çalışanlar bunu gerekli süre içerisinde işverenlerine bildirmekle mükelleftir. İşverenler bu işlemi gerçekleştirmeyen çalışanlarından ihbar tazminatlarını talep edebilirler. İhbar süreleri hem çalışanlar hem de işverenler için aynıdır ve aşağıdaki gibidir:

Altı aydan az çalışanlar için iki hafta

Altı ay ile bir buçuk sene arası çalışanlar için dört hafta Bir buçuk ile üç sene arası çalışanlar için altı hafta Üç yıldan fazla çalışanlar için sekiz hafta

İhbar tazminatı nasıl hesaplanır?

İhbar tazminatı hesabı haftalık brüt maaşın ihbar süresiyle çarpımı sonucunda elde edilir. Brüt maaşı 3000 TL olan biri tahminen günde 100 TL kazanmaktadır. Bu kişinin haftalık maaşı toplamda 700 TL eder. Çalışma süresine göre bu durumdaki bir kişinin alacağı ihbar tazminatı şu şekildedir:

Altı aydan az çalışan biri için 1400 TL Altı ay ile bir buçuk sene arası çalışanlar için 2800 TL Bir buçuk ile üç sene arası çalışanlar için 4200 TL Üç yıldan fazla çalışanlar için 5600 TL

Bu tazminat hesabı brüt maaş üstündendir. Gelir vergisi ve damga vergisi kesildikten sonra tazminat çalışana iletilir. Tam tersi durumdaysa çalışanlar bu kadar miktarı işverenlerine öderler.

Editör: TE Bilisim