Durim Abazi / İstanbul / Özel Haber

Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, sadece ülkesinin topraklarına atıfta bulunduğuna ve komşu devletlere karşı toprak iddialarının bulunmadığına dair yazılı veya sözlü bir açıklama yapmaya hazır olduğunu belirterek yeni bir anlaşma imzalamayacağını söyledi.

AB İLE MÜZAKERELER BAŞLASIN

Başbakan Zaev, yapılan bütün anlaşmaları kamuoyu ile paylaşmaya hazır olduğunu vurugulayarak, “Komisyonlardan çıkan sonuç olarak bugüne kadar ortaya çıkan başarıları kamuoyuna açıklamaya, inşaat sektöründe Koridor 8’i yoğunlaştırma yükümlülüğünü üstlenmeye, ekonomik işbirliğini güçlendirmeye, COVID-19 krizinde karşılıklı yardımlaşmaya ve her konuda kamuoyuna konuşmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

Zaev, AB’nin Kuzey Makedonya için müzakere çerçevesini 10 Kasım’a kadar onaylamasını beklediğini, AB ile müzakerelerin başlangıcını işaret eden ilk hükümetlerarası konferansın yıl sonuna kadar yapılacağını vurguladı. Zaev, bu yorumları, diğer şeylerin yanı sıra, gelecekte parti başkanının doğrudan seçimlerde üye tarafından seçilmesine karar verildiği parti kongresinde yaptı.

Bir ay önce Bulgaristan, Avrupa Birliği Konseyi’ne Kuzey Makedonya’nın Birliğe katılımını kısıtlayıcı bir tutum içeren bir açıklayıcı muhtıra gönderdi. Belge, Ulusal Mecliste temsil edilen tüm siyasi partiler tarafından desteklenmektedir. Memorandum, Üsküp’ün AB’nin ilke ve değerlerine ve 2017’de Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasında imzalanan İyi Komşuluk Anlaşmasına sıkı bir şekilde uyması gerektiğini açıkça belirtiyor.

Editör: TE Bilisim