Cehennem kapılarının kapanıp şeytanların zincirlere bağlandığı mübarek Ramazan-ı Şerif ayını fırsat bilerek farz olan oruç ibadetinin yanında sünnet olan teravih namazı ve bu aya özel nafile namazlarla Allâhu Teâlâ’nın rızâsını kazanmaya gayret eden Müslümanlar, her gece için kılınması tavsiye edilen namaz ve ibadetleri araştırıyor. Ramazan ayının 11. gecesi kılınacak namaz (3 Mayıs Pazar’ı 4 Mayıs Pazartesi’ye bağlayan gece) ve kılınış şekli hakkında araştırmalar sürüyor. Ayrıca bu gecede teravih kılmanın fazileti nedir? Teravih kılmanın hükmü nedir gibi sorular da sıkça soruluyor. Peki, Ramazan’ın 11. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 11. gecesi kılınacak namazın fazileti ve teravih namazının ecir ve mükafatı hakkında bilgiler haberimizin detayında.

Ramazan’ın 12. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? (4 Mayıs Pazartesi’yi 5 Mayıs Salı’ya bağlayan gece) haberi okumak için tıklayın!..

Ramazan’ın 11. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 11. gecesi kılınacak namazın fazileti

Sünnet olan teravih namazından ayrı, nafile olarak tavsiye edilen Ramazan’da kılınacak namazlar vardır. Gücü yeten bu namazları eda edebildiği takdirde çok büyük ecir ve lütuflara mazhar olur.

Ramazan’ın 11. gecesi kılınacak namaz; Rasulullah Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz on birinci gecede (3 Mayıs Pazar’ı 4 Mayıs Pazartesi’ye bağlayan gece) 4 rekat namaz kılınmasını tavsiye derek buyurmuşlardır ki; ‘Bir kişi bu gecede, her rekatında 1 Fatiha Suresi, 10 Ayetel Kürsi, 10 Kevser Suresi ile 10 kere de İhlas Suresini okumak suretiyle bu şekilde 4 rekat namaz kılarsa, kıyamet gününde kendisine bütün peygamberlerin sevabı ihsân edilir. Ayrıca kıldığı bu namaz 50 yıllık geçmiş günahlarına da keffâret olur.‘

4 rekat namazın kılınış şekli, okunan surelerin haricinde diğer detaylar yatsı ve ikindi namazlarının sünneti gibi kılınır. Namaza, ‘Yâ Rabbi, niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerîf’in için namaza, Allâhu Ekber’ şeklinde niyet edilir.

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini içerisinde bulundurması ve Kur’ân-ı Kerîm’in bu ayda indirilmeye başlanması gibi daha birçok hikmete mebnî ‘On bir Ayın Sultanı’ olarak adlandırılan Ramazan-ı Şerif senenin en önemli ayıdır. Bu ayda yapılan nafile ibadetler ve sadakalar diğer zamanlarda yapılan farz ibadetler gibidir. Bu ayda yapılan farzlar ise diğer zamanlarda yapılan yetmiş farza bedeldir.

Ramazan ayını bol bol Kur’ân-ı Kerim okuyarak, oruç, namaz ve zikirler geçirebilen kimseye Allâhu Teâlâ bütün sene boyunca bu tür ibadetler yapabilmeyi nasip eder. Bu aya hürmetsizlikte bulunan, günahlarında ısrarcı olan kimselerin de bütün bir yıllarının o şekilde geçmesinden korkulur.

RAMAZAN’IN 11. GECESİ KILINAN TERAVİH NAMAZININ MÜKÂFÂTI

Ramazan ayının on birinci gecesinde teravih namazını eda eden kimseye, kabul edilmiş umre sevabı ihsân edilir. [Dürretü’l-Vâ’izîn]

Peygamberimiz (s.a.v.)’in Sünnet-i Mü’ekkede olarak Ramazan ayı boyunca devam ettiği ve nadiren terk ettiği bir sünnet olan teravih namazının ecir ve mükafatı, kişinin ihlas derecesine göre Allâhu Teâlânın dilediği miktarda katlanır. Cenâb-ı Hakk’ın rahmet ve mağfireti sonsuz olup, Rızasına nail olan kullarına dünya ve ahirette bahşedeceği lütufların da hududu yoktur.

İHLÂS NEDİR?

Hadîs-i şerif: Allâhu Teâlâ, sizin suret, şekil ve dış görünüşlerinize değil, kalblerinize va kalbî temâyüllernize bakar. (Müslim, Birr, 33)

İhlas kelimesinin anlamı; arıtma, saflaştırma, ayırma, katışığını gidermek.

İbadette İhlas kelimesinin anlamı; ferdin, ibadet ve taatinde Cenab-ı Hakk’ın emir ve ihsanlarının dışında her şeye karşı kapanması, hâlisan, katıksız bir niyetle yalnızca Allah için yapması halidir.

Ramazan ayında teravih namazı kılmak, orucun değil Ramazan-ı Şerif ayının sünnetidir. Yani herhangi bir nedenle oruç tutulamıyor olsa bile, teravih namazı kılınabilir.

Hasta ve yorgun olan kimseler teravih namazını 20 rekat olarak kılamasa bile ecrinden mahrum kalmamak için 6-8 rekat kadar veya ayakta durmaya gücü yetmiyorsa oturarak da eda edebilir.

Teravih namazı hakkında Hadis-i Şerif;

Kim ki Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını eda ederse, geçmiş günahları affolunur.’ [Buhârî, Îmân  37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.]

Editör: TE Bilisim