Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye’nin etkili dış politikası, Ankara’yı baş tehdit olarak gören Yunanistan’da gündemden düşmüyor. Ancak bir farkla, Yunanlar, Ege’nin tamamının ve Doğu Akdeniz’in büyük bölümünün tartışılmaz bir şekilde kendilerine ait olduğunu düşünmekten kesinlikle vazgeçmiyorlar!

ZEYTİN DALI UZATMA ÇALIŞMASI

Yunan Silahlı Kuvvetleri, Ege’de 11-19 Mayıs tarihlerinde geniş bir alanda gerçekleştirilmesi planlanan “Fırtına 20”- isimli çok boyutlu tatbikatın iptal edildiği açıklamıştı. Yunanistan Genel Kurmay Başkanlığının ve Sağlık Bakanlığının, koronavirüse karşı mücadelede ileriki 15 günün ülke için kritik olacağı uyarısı çerçevesinde orduda salgının yayılması endişesiyle böyle bir karar aldığı ifade edilmişti.

Ancak ülkede Militaire.gr ve Hellasjournal gibi askeri kaynaklara yakın haber sitelerine göre bu kararın arkasında başka bir gerekçe bulunuyor. Söz konusu sitelerin iddiası, Yunan tarafının tatbikatları iptal ederek Ankara’ya zeytin dalı uzatmak istediği, “Ege adaları üzerindeki provokatif faaliyetlerinize son verme yolunda adım atın” mesajı gönderdiği yorumları yapılıyor. 6 mil karasularına ek olarak havasahasını tek taraflı olarak 10 mile çıkaran Yunanistan, bu talebinin de Türkiye tarafından kabul edilmesini istiyor. İşte 2 sitenin haberi de iptalleri bu taleplerin kabulü için gösterilen “iyi niyet”e bağlıyor.

DENDİAS GÜNDEME GETİRİYOR

Türkiye’nin Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti ile deniz sınırlarını belirleme mutabakatı imzaladığı, İtalya ile ilişkilerin olumlu anlamda yeni bir sürece girdiği, İsrail’in dahi Libya ile olana benzer bir anlaşma imzalamak için istekli olduğu şeklinde iddiaların ortaya çıktığı bir ortamda, Yunanistan’ın “Ege ve Doğu Akdeniz benim” tezindeki ısrarı dikkat çekiyor. Zira ülkede Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Ege’de karasularını tek taraflı bir şekilde 12 mile çıkarma planlarını “Uluslararası hukuk tarafından bize verilmiş bir hak” diye sıklıkla gündeme getirmeye devam ediyor.

Editör: TE Bilisim